2024. március 29., péntek

Az Opera ultima után a Rosmersholm előtt

Nagykikindán megkezdődött a 63. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja – Hat felnőtteknek, és öt gyermekeknek szóló előadást nézhet meg a közönség

Tizenegy előadást – közöttük öt gyermekeknek szól – tekinthet meg a 63. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának közönsége április 15-e és 21-e között Nagykikindán. A fesztivált hétfőn az Újvidéki Színház Opera ultima című előadása (Kokan Mladenović rendezése) nyitotta meg. A keddi nap ismét az újvidékieké, másik kiválasztott előadásuk, a Rosmersholm kerül színre, ám technikai okok miatt – a díszlet túlméretezett a nagykikindai színház lehetőségeihez viszonyítva –, nem a fesztivál helyszínén, hanem a társulat székházában, Újvidéken adják elő 19 órai kezdettel. A zsűri mellett várhatólag több mint harmincan utaznak Újvidékre, hogy láthassák Ibsen művét az újvidéki társulat előadásában, Anca Bradu rendezésében. A fennmaradó férőhelyek nyitottak a közönség előtt, jegyváltás kötelezettsége mellett. (Ötfős vagy annál nagyobb csoport esetén a belépőjegy 200 dinár.) Holnap 20 órai kezdettel a szabadkai Kosztolányi színház és a szegedi MASZK Egyesület közös alkotása, A démonok városa – Pass-port Szabadka/Subotica, azaz a trilógia első része kerül színre a nagykikindai közönség előtt.

Dušan Petrović rendező, a fesztivál szelektora negyven előadást nézett meg, s közülük választotta ki a fesztiválon bemutatásra kerülő előadásokat, ezek a már említetteken kívül: Galeb (Csehov: Sirály), az újvidéki Szerb Nemzeti Színház előadása Tomi Janežić rendezése, Čudo u Poskokovoj Dragi (Ante Tomić szövege alapján) a szabadkai Népszínház szerb nyelvű előadása Snežana Trišić rendezésében, Maja Pelević adaptálásában, a zombori Népszínház Čarobnjak című előadása (Fedor Šili drámája alapján) Boris Liješević rendezésében. A gyermekelőadások közül a válogatásba került a szabadkai Gyermekszínház Tigris Péter című, magyar nyelvű előadása (Hana Januševska és Vörös András rendezése), az újvidéki Ifjúsági Színház Bajka o vitezu bez konja című előadása (Jaroslav Antonjuk rendezése), a nagybecskereki Toša Jovanović Színház A rút kiskacsa című előadása (Tóth Irén rendezése), a zombori Népszínház Marko Kraljević című előadása (Aleksandar Božin rendezése), valamint a szabadkai Gyermekszínház Dah című előadása (Veselka Kunćeva rendezése).

Az idei teljesítményt a Szorcsik Kriszta színművész, Nikita Milivojević rendező és Jasen Boko spliti dramaturg összetételű zsűri bírálja el.