2024. április 19., péntek

Tapasztalt asszony és Simon hét napja

Határon Túli Magyar Színházak Szemléje májusban a budapesti Thália Színházban

Az idén is megrendezik a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét a Thália Színházban. A rendezvényen május 15. és 19. között kilenc előadást láthat a budapesti közönség.

Azért fontos egy ilyen típusú seregszemle, mert egyszerre jeleníti meg az egyetemes magyarságot, a magyar kultúrát és az egyes nemzetrészek sajátos értékeit, örökségét és kultúráját – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a rendezvény fővédnöke a szemléről tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Véleménye szerint a szemle két dolgot valósít meg egyszerre: az egyetemes magyarság kifejezését, másfelől pedig megerősíti azt a sajátos identitást, amely az egyes magyar nemzetrészek értéke. Mint mondta, arra biztatja a szemle résztvevőit, hogy őrizzék meg különlegességüket, ugyanakkor erősítsenek meg minket abban, hogy az ő sajátos gazdagságuk teszi teljessé az egyetemes magyar kultúrát.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes arról beszélt: különleges helyzet, hogy magyar nyelvű színházak egy másik nemzet kultúrájától körülvéve dolgoznak. A kultúrával, amely ezekre a színházakra hat, mi is gazdagodunk – mondta, hozzátéve, hogy ezt meg kell becsülnünk, a színház, a művészet szempontjából ez nagyon jó dolog. „Ezek a színházak olyan kapcsok lehetnek a körülöttünk élő nemzetekhez, országokhoz, amit ki kell használnunk” – jegyezte meg.

Lantos Anikó fesztiváligazgató elmondta: a tavalyi szemléletből kiindulva ismét a színházak ajánlása alapján állították össze a programot. Az ötnapos rendezvényen öt nagyszínpadi produkció, három stúdió-előadás és egy előadóest látható.

A szemlét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészei nyitják meg Moliere A fösvény című művével, Bocsárdi László rendezésében. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Yorick Stúdióval közös előadását, Székely Csaba Bányavakság című darabját, Sebestyén Aba rendezését, míg a kézdivásárhelyi Városi Színház Carlo Goldoni Bugrisok című művét, Balogh Attila rendezését mutatja be.

A Komáromi Jókai Színház A hentessegéd címmel Ladislav Ballek művének színpadi változatát játssza, a darabot Rastislav Ballek rendezte. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Szálinger Balázs Köztársaság című darabjával vesz részt a fesztiválon, a művet Telihay Péter állította színpadra.

A stúdió-előadások között a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Carole Fréchette Simon hét napja című darabja Vukosavljev Iván rendezésében látható, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata pedig Tasnádi István Tapasztalt asszony című művét játssza.

A Yorick Stúdió Kocsis István A tér (monodráma Bolyai János hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről) című művét mutatja be Török Viola rendezésében. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójaként Dsida Jenő-estet láthat a közönség „nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak” címmel Szugyiczky István rendezésében.