2024. április 24., szerda

Elutasították a montenegrói ellenzék követelését az elnökválasztás érvénytelenítésére

A montenegrói országos választási bizottság elutasította az ellenzék követelését, hogy érvénytelenítsék az egy hete tartott elnökválasztás eredményeit, írja az MTI.

Montenegróban április 7-én rendeztek államfőválasztást, és azt az országos választási bizottság közlése szerint a hivatalban lévő elnök, Filip Vujanović nyerte meg. Az ellenzék azonban különböző választási csalásokra, illetve manipulációkra hivatkozva az első pillanattól kezdve vitatta Vujanović győzelmét.

Az országos választási bizottság hétfő délután a szabálytalanságokra vonatkozó ellenzéki állításokat egytől-egyig elutasította, s ezzel együtt elutasította az április 7-i szavazás érvénytelenítését célzó követelést is. Az állásfoglalásból kitűnt, hogy a Demokratikus Front összesen 17 panaszt nyújtott be, és valamennyi elutasításra talált.

Egyelőre nem tudni, vajon az ellenzék fellebbez-e a bizottsági döntés ellen.

Az országos választási bizottság által közzétett végeredmény szerint Vujanović, az Adria-parti országot hosszú idő óta kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje csekély többséggel előzte meg ellenfelét, az ellenzéki Demokratikus Front által indított Miodrag Lekićet. A bizottság szerint a hivatalban lévő elnök a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, míg riválisa a voksok 47,79 százalékát kapta. A Lekić-tábor ezzel szemben azt állította, hogy jelöltje a szavazatok 50,5 százalékához jutott, a hivatalban lévő elnök 49, 5 százalékával szemben.

Az ellenzék már a múlt hét végén követelni kezdte a választási eredmény hatályon kívül helyezését. Miodrag Lekić egy nem kormányzati szervezet adataira hivatkozott, melyek szerint mintegy 12 ezer, levélben szavazó polgár nem tudta voksát a saját szavazókörzetében leadni, ugyanakkor semmilyen információt nem kapott arra vonatkozóan, hogy mindezt hol teheti meg. Állítása szerint ez szándékos manipuláció volt a kormányzó DPS, illetve jelöltje, Vujanović javára.

A Demokratikus Front szerint több olyan esetet is dokumentáltak, amikor egyetlen személy akár húsz szavazócédulát is bedobott az urnába, és állítólag szavazatvásárlások is történtek.

Az ellenzéki tömörülés szerint egyébként a hivatalát 2003 óta betöltő Vujanović el sem indulhatott volna a választáson, miután az alkotmány csak két mandátumra jogosít fel minden jelöltet. Vujanović azt válaszolta, hogy első mandátuma a 2006 előtti időszakra, a Szerbiával alkotott államszövetség idejére esik, ezért az nem számít.

A heves belpolitikai konfliktus felkeltette az Európai Unió érdeklődését is. Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője értesülések szerint már hétfőn Podgoricába érkezik, hogy Milo Đukanović kormányfővel tárgyaljon a kialakult politikai helyzetről. Egyelőre nem ismeretes, hogy az ellenzék vezetőivel találkozik-e.

Montenegró tagjelölti státussal rendelkezik az unióhoz csatlakozni kívánó országok sorában.

Az öt évre választott államfő tisztsége ceremoniális Montenegróban, a végrehajtó hatalmat a Milo Đukanović miniszterelnök vezette kormány gyakorolja.