2024. április 25., csütörtök

A Kreml kedvezően fogadta Obama üzenetét

Kedvezően fogadták a Kremlben Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyinnak szóló üzenetét, amelyet Thomas Donilon, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn adott át az orosz államfőnek Moszkvában – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

„Obama üzenete meglehetősen konstruktív hangnemben fogalmazódott és egy sor javaslatot tartalmaz a kétoldalú párbeszéd és együttműködés megerősítésére” – közölte Jurij Usakov.

Az orosz államfő külpolitikai tanácsadója ugyanakkor emlékeztetett arra is: az üzenetet mindössze három nappal azt követően adták át, hogy nyilvánosságra hozták az orosz tisztségviselők amerikai beutazását tiltó Magnyitszkij-listát. A tiltásra Moszkva szombaton hasonló büntetőlistával válaszolt.

A 2009-ben vizsgálati fogságban elhunyt orosz jogász, Szergej Magnyitszkij nevét viselő törvényi záradékhoz, amelyet az amerikai kongresszus decemberben fogadott el, szankciós listát csatoltak. Erre elsősorban a Magnyitszkij haláláért felelősnek tartott orosz tisztviselők neve került fel.