2024. április 17., szerda

„Diktátorok” egymás közt

Újvidék polgármestere televíziós vitára hívta ki a tartományi kormányfőt – A radikálisok szerint mesterségesen gerjesztett problémáról vitáznak Vajdaságban

A koszovói kérdés megoldásának válságos pillanataiban Vajdaságban a pártok tovább fűtik az indulatokat a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat beiktatása miatt. A politikusok diktátornak nevezik egymást és a tartományi ellenzék mindent megtesz, hogy a tartományi kormányfő megbukjon. A Szerb Radikális Párt és az Egységes Szerbia ugyanakkor meglepően mérsékelt retorikát tanúsít.

Politikai vita alakult ki amiatt is, hogy Vajdaságon kívülről utaztatták-e a pénteki tüntetésen résztvevőket (Fotó: Ótos András)

Politikai vita alakult ki amiatt is, hogy Vajdaságon kívülről utaztatták-e a pénteki tüntetésen résztvevőket (Fotó: Ótos András)

A Demokrata Párt tartományi bizottsága hétfőn közleményben követelte a Szerb Haladó Párttól, hogy kérjen bocsánatot Bojan Pajtićtól és Miroslav Vasintól a miatt a vád miatt, miszerint valótlanságokat állítottak, amikor azt mondták, hogy az újvidéki tiltakozó nagygyűlésre Vranjeból és egyéb szerbiai városokból is érkeztek tüntetők. A közlemény szerint több televízióadó is közvetítette, ahogyan a vranjei Dragan Nikolić parlamenti képviselő Újvidékről jelentkezett. Megjegyzik, az SZHP április 13-án azt követelte a DP tartományi bizottságának alelnökétől, Bojan Pajtićtól és a párt tartományi bizottságának elnökétől, Miroslav Vasintól, hogy ha egyetlen egy vranjei személyt sem találnak, aki részt vett volna az újvidéki tüntetésen, mondjanak le, ugyanis hazugok.

A DP tartományi bizottsága szerint az újvidéki tüntetésen autóbuszok érkeztek Zaječarból, Belgrádból, Kraljevóból, Kruševacról, Valjevóból, Kragujevacról, Jagodinából, Zubin Potokról, Nišből és még sok más szerbiai városból, valamint községből. A DP ugyanakkor bejelentette, hogy a Korrupcióellenes Ügynökségtől követelni fogják annak „a drága rendezvénynek a valós pénzügyi hátterét, amelynek az a célja, hogy Szerbia legnehezebb pillanataiban mesterségesen alkotott problémákkal elvonja a közvélemény figyelmét a szerb kormány működésképtelenségéről és sikertelenségéről”.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere nyílt levélben televíziós vitára hívta ki, valamint korrupcióval, Vajdaság elszegényítésével és az újvidéki tüntetéssel kapcsolatos valótlanságok állításával vádolta meg Bojan Pajtić tartományi kormányfőt.

Vučević elismételte, hogy a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat „szégyenletes és veszélyes pamflet”, Pajtić kijelentése, miszerint a nyilatkozatból kihúzzák a részt, hogy „Vajdaság autonómiája polgárainak történelmi és természetes joga, és az ő akaratukból része Szerbiának Vajdaság” csak az időnyerést szolgálja, hogy még néhány hónapig vagy évig hatalmon maradhasson.

– Végeredményben az összes többi mondat is a betöltött pozíciókról szól, amelyek mindig is kedvesebbek és fontosabbak voltak az államnál. A pozícióknak azonban semmi közük az alkotmányhoz, a törvényekhez és az egész ország működéséhez. Ez a szöveg egy szégyenletes pamflet, amely egyaránt veszélyes Vajdaság és Szerbia számára is – hangsúlyozta Vučević, aki szerint Pajtić „egy olyan hatalmas és veszélyes” személy, aki alábecsüli a pénteki tüntetésen résztvevő embereket.

Igor Mirović, az SZHP alelnöke azzal vádolta meg Bojan Pajtić vajdasági kormányfőt, hogy diktátor. Kijelentette, nem fognak tárgyalni a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat szövegéről, mert az SZHP ragaszkodik ahhoz, hogy vonják ki a parlamenti folyamatból.

– Semmiféle tárgyalásra sem vagyunk hajlandóak a szöveggel kapcsolatban, mert ezzel elismernénk az antidemokratikus módszert, amellyel a nyilatkozatot beiktatták a parlamenti folyamatba, valamint a benne található szeparatista jegyeket és valótlanságokat is – mondta az alelnök.

Mirović szerint Pajtić diktátorként viselkedik, ugyanis egy személyben a tartományi kormány elnöke, a Nagyberuházási Alap igazgatóbizottságának elnöke, valamint a Vajdasági Fejlesztési Alap felügyelőbizottságának élén is ő áll.

Aleksandra Jerkov, a DP szóvivője elutasította Igor Mirović vádját, miszerint Bojan Pajtić vajdasági kormányfő és a DP alelnöke diktátor lenne, majd hozzátette, az igazi diktátor a „haladók” vezetője, Aleksandar Vučić.

– Szerbia polgárai számára sértő, ha egyetlen egy párt vezetője határoz a televízió-előfizetés összegéről, a tej aflatoxin-tartalmának problémájáról, emellett letartóztatásokkal fenyeget, labdarúgóklubokat egyenget, titkos szolgálatok munkáit irányítja és még a koszovói tárgyalásokat is vezeti, miközben bárkit megvádolhat azzal, hogy diktátor. Ez megmutatja, mennyire értékeli a polgárokat és mit gondol róluk – mondta Jerkov.

Hozzátette még, sértő az is, ha egy olyan személy oktatja ki az embereket a demokráciáról, mint Igor Mirović, aki a kilencvenes évek elején a Szerb Radikális Párt akkori képviselőjeként támogatta Vajdaságban a nem szerb nemzetiségű lakossággal szembeni etnikai tisztogatást.

– Olyan emberről van szó, aki felszólította a magyarokat és a szlovákokat, hogy távozzanak Vajdaságból, majd házaik elhagyásáért szendvicseket és marhavagonokat kínált fel segítségül – mondta Jerkov.

Milorad Mirčić, a Szerb Radikális Párt alelnöke szerint Koszovó és Vajdaság össze van kötve, és a hatalom bármikor is el akarta vonni a figyelmet Koszovóról, megmozdulást szervezett Vajdaságban. Kiemelte, hogy abban a pillanatban, amikor Szerbia és Koszovó sorsa végleg eldőlni látszik, teljesen jelentéktelen ügyek miatt szerveznek tüntetéséket Vajdaságban.

Hasonlóképpen vélekedett Petar Petrović, az Egységes Szerbia alelnöke. Szerinte is rossz időpontban civakodnak a vajdasági nyilatkozatról a politikusok, s hozzátette, előbb meg kellene várni a koszovói „fájó kérdés” megoldását.

– Rossz időpontot választottak Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat megvitatásához. Ez a probléma egyébként is az alkotmánybíróságra tartozik, amennyiben egyáltalán beszélhetünk problémáról Szerbia alkotmánya és Vajdaság statútuma kapcsán. Vajdaság polgárainak nem hozhatnak semmi jót sem a tüntetések sem a nyilatkozat – érvelt az alelnök.

Petar Petković, a Szerbiai Demokrata Párt sajtófelelőse szerint Bojan Pajtić azért nem mer lemondani, mert lemondásával napvilágra kerülnének pénzügyi visszaélései.

– Semmi mással sem magyarázható Pajtić hatalomhoz való ragaszkodása, mint azon pénzügyi visszaéléseinek rejtegetésével, amelyek gyökerei mélyen a vajdasági szeparatizmusban rejlenek – fogalmazott a sajtószóvivő. Végezetül megjegyezte, hogy Vajdaságban azért ilyen magas a munkanélküliek száma, mert Pajtić rezsimje végső ütést mért a tartományra.