2024. április 20., szombat

Használható ötletek a tehetséggondozáshoz

A vajdasági tehetségpontok képviselői részére kétnapos képzést szervezett a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács Palicson

– A gyerekek és a felnőttek számára egyaránt a legfontosabb „üzemanyag” a biztatás, a dicséret. Ez az, ami nem kerül pénzbe. Az a jó, ha minden reggel a pedagógusnak ott van a zsebében legalább 100 darab biztatás, dicséret, és ezeket a mondatokat a nap folyamán odaadja a diákjainak. Fontos az is, hogy inspiráló, harmonikus iskolai környezet legyen az, ahol a diák eltölti tanulással az idejét – mondta egyebek között Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke, a Tehetséghidak Program vezetője.

Ő volt az előadója A tehetséggondozás módszertani sokszínűsége címmel pénteken és szombaton megrendezett kétnapos képzésnek. A Palicson megtartott műhelymunka szervezője a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács volt. Mint ennek vezetőjétől, De Negri Ibolyától megtudtuk, 12 vajdasági tehetségpont képviseletében 34 pedagógus vett részt a képzésen. Muzslyától Bácskertesig a szórványmagyarság több oktatási intézménye képviseltette magát, de a tömbmagyarság iskoláiból, például Zentáról, Szabadkáról jelen voltak a pedagógusok, akik az itt tanultakat majd átadják a tantestület többi tagjának.

Mint Bajor Péter fogalmazott, a tehetség felismerése és a tehetséggondozás együttműködést igényel a pedagógusok, a szülők, az iskola és más tényezők részéről. Ám mégis a pedagógusnak kulcsszerepe van, hisz a tanító, tanár manapság több időt tölt a diákjaival, mint a szülő. Ehhez a szerephez adott az iskolai élet mindennapjaiban használható ötleteket, módszereket a képzésen részt vevő pedagógusoknak.