2024. március 29., péntek

Szent János-ház épül Doroszlón

Étkezdét és konferenciatermeket kap a doroszlói Szentkút

A doroszlói Szentkút nem egy a Szabadkai Egyházmegye plébániái közül, sőt nem is plébánia rangban lévő a kegytemplom, hanem az egyházmegyéink és a tágabb régió ősi búcsújáró helye és kegyhelye, ahova őseink emberemlékezetet meghaladó idők óta jártak búcsút nyerni. A Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhely így nem kormányzati, hanem lelki központ – magyarázta lapunknak Verebélyi Árpád plébános. Mivel korábban építkezésre nemigen volt lehetőség, a kegyhely infrastruktúrája lassacskán elöregedett, mígnem 2008-ban lehetőség nyílott a felújításra.

– A Szabadkai Egyházmegye, élén, msgr. dr. Pénzes János megyéspüspökkel, kifejezte igényét, hogy ez az ősi kegyhely ne csak a klasszikus zarándoklatoknak adjon otthont, hanem az egyházmegye és a környék számára lelki-szellemi-rekreatív központ legyen. Ezért az Egyházmegye 2008-ban, a Szentkút hivatalos képviselője által, a Vajdasági Nagyberuházási Alap felé, mint az egyházmegye prioritásának listáján első helyen lévő szentkúti pályázatot nyújtotta be, amely igényt nemcsak az egyházmegye érezte sajátjának, hanem az ügy mellé állt a VMSZ is, akik segítettek a pályázat megvalósításában – mondta Verebélyi Árpád.
A szentkút felújításának első fázisa, vagyis a szabadtéri oltár, a padok, a térburkolat felújítása elkezdődött, s ekkor még remélni sem merték, hogy építkezésre is lesz lehetőség. A felújítás ellenére a kegyhely infrastrukturális problémákkal küszködött, hiszen nem rendelkezett étteremmel, sem előadóteremmel, használható szállást, toalettet és zuhanyzási lehetőséget pedig csak igen minimálisan tudott biztosítani a Szentkút. A nagy tömegeket – napi 10 ezer zarándokot – megmozgató doroszlói búcsú mellett ugyanakkor immár hat éve a szentkút területén különböző találkozók, megbeszélések és akár 80 főt is számláló nyári táborok zajlottak. Itt rendezték meg például az Első Országos Papi Találkozó 2010. április 28-án, a család évében családtalálkozót, valamint évente rendeznek ministráns és hittanos táborokat, 2012-től a Gitártábort és a regionális nyelvművelő tábort is itt szervezik meg.

– Mivel a legújabb korban a szentkút nemcsak a klasszikus búcsújárásnak, hanem egyéb tevékenységnek is otthont ad, azzal az igénnyel, hogy az egyházmegyéink számára lelki központtá váljon, szükség mutatkozott a szentkúti kegytemplom körüli épületek állapotának és funkciójának felmérésére. A nyári táborokat már sem a konyha, sem a meglévő vizes központ nem bírta el. Ez utóbbi egy vízmelegítőt és két zuhanyzót, valamint két toalettet jelentett. Túl sok volt a program és nagyon keveset tudtunk nyújtani. Minden egyéb lehetőséget kizárva, az igények új kisegítő épületek megépítését tették indokolttá, ezért ez ügyben 2009-ben pályázatot adtunk át a németországi RENOVABIS egyházi segélyező szervezetnek, majd a megnyerése után el is kezdtük a papírmunkákat – magyarázta Doroszló plébánosa.

A szentkút felújításának első fázisa 2013-ra nagyjából befejeződött, és ekkora a szükséges engedélyek is megérkeztek, így elkezdődhetett a 400 négyzetméteres kisegítő épület megépítésének első fázisa, vagyis a Szent János-ház nevet viselő épületrész felépítése. A Szent János-ház egy konferencia-központ lesz, ahol előadótermek, közösségi termek mellett minőségesebb és szerteágazóbb munkával tudják megtölteni a Szentkút nyári programjait.

– A Szent János-ház rendelkezik majd egy nagyobb, 150 férőhelyes étteremmel, étkezdével, valamint egy nagyobb és egy kisebb előadóteremmel is, ezenfelül négy apartman szobát biztosítunk a meghívott előadóknak, valamint a tervek szerint ebben az épületben kap helyet a gondnoki lakás is – számolt be Verebélyi Árpád atya.

A név választásánál elsődleges szempont az volt, hogy Jézus a kereszten anyját, Máriát Szent János tanítványára bízta. A másik szempont, hogy magát a szentkúti felújítást Egyházmegyénk főpásztora, msgr. dr. Pénzes János a kezdetektől a szívén viselte és segítette. Védőszentjén, szent János apostolon és evangélistán keresztül, neki is emléket és kőbe épült köszönetet fejez ki ez az épület.

A táborozók, zarándokok számára viszont még nincs külön épület. Mint az atya megjegyezte, ennek orvoslására is lehetőség mutatkozik, ugyanis a németországi segélyszervezet felajánlott egy montázsházat, ahol az emeleti részen a táborozók elszállásolását és tisztálkodási szükségleteit oldanák meg, míg a földszinti részben előadóterem, a fiatalok részére pedig egy sportterem – pingpongasztallal, asztali focival stb. – kapna helyet, ahol eső esetén is foglalkozhatnak majd a gyerekekkel.

– Ez a két épület tudná egymást úgy kiegészíteni, hogy a nyári táborokra, a találkozókra és különböző konferenciákra elegendő legyen a helyiség – mondta a szentkút rektora.
Az Szent János-ház anyagi hátterét részben a hívek, de legnagyobb részben (110 ezer eurót az építkezésre) a német püspökkari konferencia közép- és kelet-európai szolidaritási segélyszervezete, a RENOVABIS vállalta magára. A tervek szerint nyárra fel is épül a konferencia-központ, azonban ekkor újabb gonddal kell szembenézni, a berendezkedéssel, amelyet az atya különböző pályázatokból, adományokból oldana meg.