2024. április 20., szombat

Állásbörzét tartottak Topolyán

Péntek délelőtt szűkösnek bizonyult a topolyai Művelődési Ház kiállítóterme. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai kirendeltsége állásbörzét szervezett és a 10 órási nyitáskor lehetetlen volt bejutni, annyi ember tolongott a bejárat előtt. A börzét minden évben megszervezik – tudtuk meg Szécsi Erdmann Elvirától, a foglalkoztatási szolgálat szabadkai kirendeltségének tanácsadójától. Az idén több, mint 20 munkaadó képviseltette magát.

– Minden évben szervezünk állásbörzéket, most 23 munkaadó van jelen, és összesen 138 munkahelyet kínálnak. Különböző profilú munkásokat keresnek: ápolónőket, óvónőket, tanárokat, építőipari munkásokat, lakatosokat, könyvelőket stb. Ez a börze kicsit más, mint a többi, mert közmunkára és a szakmai gyakornok programra is lehet jelentkezni, emellett most jelentek meg az új munkahelyek létesítését és az önfoglalkoztatást támogató pályázatok is – mondta el a tanácsadó, majd hozzáfűzte, hogy szakmai gyakorlatra az egészségház, az óvoda és az iskolák keresnek tanárokat, orvosokat, nővéreket és jogászokat.

Amint említettük, a munkabörzét óriási érdeklődés kísérte, Topolya és Kishegyes községekből több, mint 500 munkanélküli jött el új munkahely reményében. A hivatal előzőleg életrajzíró (CV) tanfolyamokat tartott számukra, hogy megkönnyítsék a jelentkezést. Szécsi Erdmann szerint a börze nagy könnyítés, hiszen itt egy helyen egyszerre több munkaadónál is személyesen jelentkezhettek. A munkanélküliség egyébként mindkét községre igen jellemző. Az elmúlt években jelentősebb változások nem történtek e téren, Topolya községben 3500, Kishegyes községben pedig 2300 munkanélküli szerepel a szolgálat listáján – mondta el a tanácsadó.