2024. március 29., péntek

Érdemes Óbecsén gyógyfürdőbe beruházni

Az elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a konferencia- és a sportturizmusra kellene elsősorban fektetni a hangsúlyt

Az óbecsei önkormányzat decemberben írt ki közbeszerzési pályázatot a tervezett óbecsei szálloda- és gyógyfürdő-beruházás megvalósíthatósági tanulmányának kidolgozására, amelyen a budapesti Mérték Kft. ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek. A nyertes magyar cég alvállalkozója a szálloda- és fürdőkoncepciók kidolgozásában nemzetközi tapasztalattal rendelkező Horwath Company lett. A tavalyi költségvetésből 3,2 millió dinárt fordított az önkormányzat az elkészült tanulmány kifizetésére. Gyurcsik Miklós, a regionális és határokon átívelő együttműködésekkel megbízott tanácsos szerint a tanulmány is azt igazolja: Óbecsén érdemes wellness-központot és szállodát építeni.

A koncepció szerint egy nagyjából 150 szobás, minimum négycsillagos szállodáról lenne szó, amelyhez egy részben fedett wellness- és spa-központ, valamint egy aquapark is tartozna. A tanulmány szerzői a hangsúlyt a konferencia- és sportturizmusra helyezik. A projekt iránt osztrák, magyar és orosz beruházók is érdeklődnek, de érdemi tárgyalásokra ezidáig nem került sor.

Óbecse tavaly kapta vissza 1935-ben megszerzett, majd a hetvenes években elvesztett fürdővárosi státusát – ennek viszont akkor lesz tényleges jelentősége, ha második nekifutásra valóban megvalósul a gyógyfürdő-beruházás a városban. Szerbia és Magyarország tavaly év végi gazdasági vegyes bizottságának ülésén egyébként megállapodás született arról, hogy a két állam együttműködési tervei között stratégiai fontosságúként szerepel az óbecsei gyógyfürdő megépítése is.

A beruházási tervekről már a korábbi hatalom idején sokat lehetett hallani, de tavaly végül a korábbi közbeszerzési pályázatra egyedüliként ajánlatot benyújtó budapesti Aquaprofit Zrt. elállt befektetési szándékától. Visszalépését azzal indokolta, hogy a magyar kormány beígért anyagi támogatása nélkül nem áll módjában megkezdeni a beruházást. Az új önkormányzat határozott állásfoglalása volt, hogy megvalósíthatósági tanulmány nélkül nem lehet felelősségteljesen belefogni egy ilyen nagy beruházásba, így került sor a most elkészült dokumentum elkészítésére.

Az önkormányzat a megvalósíthatósági tanulmány alapján márciusban egy újabb kis értékű közbeszerzési pályázatot írt ki, ez már a konkrét tervdokumentáció és egy, a pénzügyi számításokat is tartalmazó fejlesztési koncepció elkészítésére vonatkozik. Az eredményhirdetés a jövő hétre várható. Ez a fejlesztési koncepció lesz az alapja a majdani beruházási ajánlat(ok)nak is.