2024. március 29., péntek
KÖZÉP-BÁNÁT

Több mint tizenkilencezer munkanélküli

Az öt közép-bánáti községet felölelő Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának legújabb kimutatása szerint márciusban 19 316 munkanélküli volt. Tavaly márciusban ennél valamivel többen kerestek munkát, a 2012. decemberi adatokhoz képest azonban növekedett a munkanélküliek száma: akkor 18 500 személy neve szerepelt a nyilvántartásban, 816-tal kevesebb a munkanélküliek jelenlegi számánál. Észlelhető, hogy a munkára várók között egyre több az egyetemet végzett, számuk meghaladta az ezret.

A munkanélküliek számának növekedését elsősorban a csődeljárások újabb hulláma okozta, hiszen munka nélkül maradt a Jugoremedija, a Kartonval, a Minel-Fepo és a Begej hajógyár 890 dolgozója. Ebben az időszakban mintegy kétezer új munkahelyet nyitottak meg. Elsősorban a német Draekslmaier Automotive kompánia nagybecskereki üzemében (a foglalkoztatottak száma meghaladta a kétezret), valamint a Mecaplast és a Serbia manufacture törökbecsei létesítményében.

Az idei kilátásokról egyelőre nehéz beszélni, mert nincs kilátás újabb nagyobb beruházásra sem Nagybecskereken, sem a környező községekben. A közmunkákból pedig csupán néhány százan remélhetnek (ideiglenes) kereseti lehetőséget.