2024. április 24., szerda

Amerika szerint Phenjan blöfföl

Washingtonban cáfolják, hogy Phenjannak rakétára felszerelhető atomtöltete van

Az amerikai és a dél-koreai védelmi minisztérium illetékesei is cáfolják, hogy Észak-Korea már rendelkezik olyan kisméretű atomtöltettel, amelyet ballisztikus rakétára lehet felszerelni.

A cáfolatok néhány órával az után hangzottak el, hogy Doug Lamborn amerikai republikánus képviselő a képviselőház katonai bizottságának meghallgatásán a Pentagonhoz tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) egy hétoldalas, tikos jelentésének titkosítás alól feloldott végkövetkeztéseit idézve azt állította: "a DIA mérsékelt bizonyossággal arra a következtetésre jutott, hogy Észak-Koreának olyan nukleáris fegyverei vannak, amelyeket ballisztikus rakéták képesek célba juttatni".

George Little, a Pentagon szóvivője erre reagálva közölte: helytelen lenne azt állítani, hogy Észak-Korea olyan nukleáris ütőképességre tett szert, amely a DIA-jelentésben szerepel.

Kim Min Szok, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője is úgy nyilatkozott pénteki sajtótájékoztatóján, hogy a dél-koreai hadsereg értékelése szerint Észak-Koreának még nem sikerült rakétára felszerelhető, miniatürizált robbanótöltetet kifejlesztenie.

Az Egyesült Államokban 16 különféle kormányzati hírszerző szolgálat van, amely együttműködve vagy külön-külön foglalkozik információszerzéssel. James Clapper, a titkosszolgálatok munkáját koordináló Nemzeti Hírszerzés (NI) vezetője közölte, hogy a DIA-jelentés Lamborn által ismertetett végkövetkeztetéseit nem feltétlenül osztja a többi hírszerző ügynökség. Más amerikai szakértők is úgy nyilatkoztak: nincs bizonyíték arra, hogy Észak-Korea rendelkezik miniatürizált robbanótöltettel. Greg Thielmann, az amerikai külügyminisztérium volt hírszerzési elemzője szerint a DIA-jelentés meglehetősen spekulatívnak tűnik.

A DIA eddig maga is azon a véleményen volt: az észak-koreaiak nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel ahhoz, hogy hordozórakétára robbanótöltetet szereljenek. Doug Lamborn a DIA-jelentéséből idézve azonban azt a következtetést vonta le, hogy a katonai hírszerzésnek időközben megváltozott az észak-koreai nukleáris fegyverek fejlettségére vonatkozó álláspontja, amit viszont utóbb éppen hírszerzési körökben cáfolnak.