2024. március 28., csütörtök

Joghurttal vagy szép szóval?

Pénteken 17 órától tüntetnek a vajdasági nyilatkozat ellenzői - ÖSSZEFOGLALÓ

Pénteken 17 órakor kezdődik Újvidéken a tartományi kormányépület előtt az „Állítsuk meg Szerbia szétdarabolását” elnevezésű tüntetés, amelyen több civil szervezet, polgári egyesület, de a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Demokrata Párt is részt vesz. A tüntetés kiváltó oka a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat, amely miatt a tüntetésen részt vevők szeparatizmussal, Vajdaság elszakítására irányuló tevékenységgel vádolták meg Bojan Pajtić tartományi kormányfőt, ezért lemondását és előrehozott tartományi választásokat követelnek. Az érintettek a vádakat elutasítják, szerintük a hatalom ezzel a hisztériával igyekszik elvonni a figyelmet a sikertelen koszovói tárgyalásokról. Pásztor István tartományi házelnök a tartományi kormányt arra szólította fel, hogy álljon el a nyilatkozat napirendre tűzésétől a képviselőház első leendő ülésén, az ellenzéket pedig arra, hogy ne az utcai politizálást válassza, hanem a képviselőház kollégiumán meghozott döntéssel összhangban helyezzék a vitát intézményes keretek közé.

“MONDJON LE”

A megmozdulást szervező civil szervezetekhez csatlakozott a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Demokrata Párt is, Bojan Pajtić lemondását és a vajdasági választások kiírását követelik.

A vajdasági szeparatizmus, a tartomány jogait védő, elfogadásra váró deklaráció és a tartományi vezetőség ellen fognak tiltakozni a péntekre bejelentett újvidéki tüntetésen mindazok, akik a szerb egyesületek által szervezett eseményen részt vesznek, köztük a tartományban ellenzékinek számító Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Demokrata Párt tagjai, szimpatizánsai is. A szervezők nevében a Ravnica Srpska Egyesület képviselője felhívásában az összejövetelhez történő csatlakozásra szólított fel mindenkit, aki „elfogadhatatlannak tartja a szeparatizmust Vajdaságban, aki szeretne világos üzenetet küldeni arra vonatkozólag, hogy ellene van Szerbia további feldarabolásának”. Az „Állítsuk meg Szerbia szétverését” elnevezésű tiltakozásra, az egyesület beszámolója szerint, elsősorban a Bojan Pajtić tartományi kormányfő által beharangozott vajdasági nyilatkozat miatt van szükség. „Abban a rendkívül nehéz pillanatban, amikor Szerbia minden erejével területi integritásának megőrzésén dolgozik, s a legjobb megoldást szeretné kieszközölni Koszovóval kapcsolatban, egy ilyen vajdasági kezdeményezés abszolút rosszindulatúnak minősíthető” – fejtette ki Sava Stambolić, a Ravnica Srpska képviselője.

PÁSZTOR: VONJÁK VISSZA ÉS NE TÜNTESSENEK!

Pásztor István tartományi házelnök szerint a jelenlegi helyzetbe úgy került Vajdaság, hogy „valaki hirtelen, nem eléggé meggondolt módon egy dokumentumot terjesztett a képviselőház elé – egy nyilatkozatot, amely számos elemét tekintve nevezhető problematikusnak”. A deklaráció szövegével kapcsolatban kifogásolta, hogy abban az olyan általános, elvszerű kérdéseket, mint amilyen az alkotmányjog olyan földhöz ragadott kérdésekkel keverik össze, mint például a vállalatok igazgatóbizottságainak összetétele. A deklarációban, mindemellett, az áll, hogy a gondok 2012 végén kezdődtek. Pásztor feltette a kérdést: mi volt akkor 2008-ban, miért nem született meg máig a tartomány finanszírozásáról szóló törvény, miért nem vitázott a köztársasági képviselőház kilenc évig vajdasági javaslatokról? Mint hozzátette, a szöveg összevisszasága oda vezetett, hogy a hatalmi verseny és az utcai politizálás tárgyává vált az autonómiáról szóló érzékeny, ám fontos kérdés.

Pásztor érthetetlennek nevezte ugyanakkor azt is, hogy – legyen bármennyire problematikus is – a nyilatkozat ürügyként szolgálhat újabb nemzeti ellenségek keresésére, lincshangulatot előidéző plakátok ragasztgatására, vagy arra, hogy megint usztasákról, szeparatizmusról beszéljünk.

– Talán csak nem így lesz ez minden alkalommal a jövőben, amikor a Vajdasággal kapcsolatos rendezetlen kérdésekre mutatunk rá? Lehetséges-e, hogy most ez történik velünk, amikor olyan fontos döntések meghozása előtt áll az ország, amelyek hosszú távon befolyásolják az állam és polgárai jövőjét? Ma is az a meggyőződésem, hogy a parlamenti ülés elhalasztása és a kollégium döntése a helyes útja a megoldás keresésének, már amennyiben a kiút megtalálása a valódi szándék. Az én szándékom mindenképp ez – húzta alá Pásztor.

A tartományi kormányt arra szólította fel, hogy álljon el attól a határozatától, mellyel a nyilatkozatot napirendre kívánja tűzni a képviselőház első leendő ülésén, az ellenzéket pedig arra, hogy ne az utcai politizálást válassza, hanem a képviselőház kollégiumán meghozott döntéssel összhangban helyezzék a vitát intézményes keretek közé.

PAJTIĆ: AZ AUTONÓMIA FELSZÁMOLÁSA

Vajdaság autonómiájának a megszüntetése van folyamatban, a köztársasági hatalomnak a szeparatizmusra vonatkozó vádjai pedig értelmetlenek – minősítette Bojan Pajtić tartományi kormányfő.

„Vajon egyezzünk bele, hogy egyenként megszüntessék hatásköreinket és így lassan, fokozatosan felszámolják az autonómiát is? Ezt nem hagyjuk” – nyilatkozta a Vajdasági RTV „Jedan na jedan” című műsorában. Értékelése szerint, miután a tartományi kormány elfogadta a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot, „egy szörnyűséges kampány és lincselésre való felhívás vette kezdetét” a tartományi hatalom ellen, a szeparatizmusra vonatkozó értelmetlen vádak kíséretében.

„Vajdaságban soha nem volt semmilyen szeparatizmus és nem is lesz. A köztársasági hatalom ellenséget kreál, ezzel kívánja leplezni a Koszovóról szóló tárgyalások eredményeit” - mondja Pajtić, aki szerint e célból szervezik a pénteki újvidéki tüntetést is, amely a vajdasági hatalom ellen irányul.

Abszurdnak nevezte, hogy a hatalmi pártok a tartományi hatalom ellen tüntetnek, ahelyett, hogy a fennálló problémák megoldásán dolgoznának és úgy értékelte, hogy a cél pontosan az, hogy a tartományi hatalmat minden áron megdöntsék és a köztársaságihoz igazítsák.

„Arra kérem az Istent, hogy pénteken, Újvidéken egyetlen ablak se essen áldozatul, ne legyenek incidensek” tette hozzá, elutasítva ellentüntetés szervezésének lehetőségét.

Tomislav Nikolić államfőt is bírálta és feltette a kérdést, összhangban áll-e az alkotmánnyal, ha az államfő Vajdaság kormányát „úgynevezettnek” minősíti, amit az vasárnapi sajtótájékoztatóján tett.

Pajtić szerint a nyilatkozat szövege az alkotmányos-törvényhozási bizottság ülésén zajló vita során módosítani lehet, mint ahogy a parlamenti ülésen is, de mint hozzátette, nem vonják vissza a dokumentumot az eljárásból, amit Pásztor István követelt. Pontatlannak nevezte azon állításokat is, melyek szerint a VSZL és a VMSZ nem ismerték a nyilatkozat szövegét, ugyanis mindkét párt tagjai rászavaztak a kormányülésen.

HALADÓK: NEM FORRADALOM LESZ

A pénteki újvidéki tüntetésen a fő követélések a nyilatkozat visszavonása és Bojan Pajtić tartományi kormányfő lemondása lesznek – közölte Igor Mirović a haladók alelnöke, aki szerint ezzel megteremtődnének a feltételek az előrehozott tartományi választásokhoz.

Mint mondta, a tüntetés békés lesz, nem lesz rendbontás, ellenben az előre megszervezett incidensekről szóló információkkal, azok részéről, akik a nyilatkozatot írták.

Szerinte a részvevők azt szeretnék megmutatni, hogy nem forradalmat akarnak, hanem civilizált emberek és a történelemnek nem kell szükségszerűen ismétlődnie.

Mirović üdvözölte Pásztor István csütörtöki felszólítását, hogy a tartományi kormány vonja vissza a nyilatkozatot.

„Ez annak a jele, hogy a tartományi hatalmon belül is egyes pártok a párbeszédben és kompromisszumban érdekeltek. Ezért üdvözlöm a VMSZ és a VSZL üzeneteit, ez jeladás számunkra, hogy a hatalmon belül is nézeteltérések vannak a nyilatkozat bemutatás és tartalma körül is“ tette hozzá.

Mint elmondta, a tartományi kormányépület előtti tüntetés keretében sétát is szerveznek az újvidéki utcákon, azt viszont nem tudta megerősíteni, hogy a tömeghez csatlakozik-e Aleksandar Vučić pártelnök.

A NYILATKOZAT

A vajdasági kormány csütörtökön hozta nyilvánosságra a nyilatkozat szövegét, ebben többek között ez áll:

“Saját, mint Vajdaság AT legmagasabb szintű szerve és a normatív hatalom hordozójának felelősségéből kiindulva, (Vajdaság Autonóm Tartomány Statútumának 33. szakasza alapján) Vajdaság AT Képviselőháza elfogadja a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot, amellyel:

- megállapítja, az alkotmányos elvek és törvényi előírások többrendbeli megsértését Vajdaság AT szerveinek és intézményeinek jogaira és hatáskörére vonatkozóan

- felszólítja a köztársasági szerveket és intézményeket, hogy a tartományi adminisztrációval és az önkormányzatokkal közösen, a kölcsönös együttműködés erősítése mellett, előmozdítják az előírt eljárások tiszteletben tartásának szintjét, valamint a vitathatatlan jogokat és kötelezettségeket.”

JERKOV: ERŐSZAKOS HATALOMÁTVÉTELI KÍSÉRLET

Erőszakkal venné át a hatalmat Vajdaságban a Szerb Haladó Párt, ezzel vádolta meg őket csütörtökön Aleksandra Jerkov a DP szóvivője. Szerinte a tartományi hatalom elleni tüntetéssel a haladók a brüsszeli Koszovó-tárgyalások kudarcát kívánják elkendőzni.

Az Autonomija.info portálnak nyilatkozó politikus szerint a péntekre bejelentett tüntetés szervezőinek valódi szándéka „a tartományi hatalom erőszakos megdöntése” és azon biztonsági kockázatokra hívta fel a figyelmet, amelyek az ilyen politikai nyomásból következnek.

Azzal vádolta a haladókat és partnereiket, hogy ilyen fellépéssel közvetlenül megszegik Vajdaság polgárainak választási akaratát.

„Ez a védelem holmi kitalált szeparatizmustól, amelytől ők állítólag védik Vajdaságot és Szerbiát, értelmetlen. Attól tartok, hogy a valós szándék a tartományi hatalom erőszakos átvétele, ilyen szempontból pedig nem tudni, hogyan végződik ez az összejövetel” – mondta.

Szerinte a szervezőknek tudniuk kell, hogy őket terheli a felelősség amiatt, hogyan zajlik majd a megmozdulás.

SZDP: AZ ÁLLAM SZÉTVERÉSE

A Szerbiai Demokrata Párt úgy nyilatkozott, hogy ha a parlament szerdán elfogad egy ilyen nyilatkozatot, nem más, mint „újabb ultimátum az állam szétverésére”.

Szerintük Pajtić politikájának lényege benne van ebben a nyilatkozatban, amely szerint „Vajdaság saját polgárai akaratából van Szerbia keretei között”, amivel szerintük a tartományi kormányfő azt sugallja, hogy polgárai akarata lehet az is, hogy Vajdaság többé ne legyen Szerbia része. Mint írják, ez szerintük a legvilágosabb szeparatista fenyegetés, amely valaha is jött Vajdaságból.

SZSZP: ARCÁTLANSÁG ÉS HASZONSZERZÉS

Dušan Bajatović a Szerbiai Szocialista Párt alelnöke feltette a kérdést, ki a szerzője e nyilatkozatnak, amellyel e politikai pillanatban csak nehezítik a szerb állami csúcs pozícióját a koszovói tárgyalásokban. Arcátlanságnak és politikai haszonszerzésnek nevezte az egész ügyet.