2024. április 25., csütörtök

Lesz pénz a hiányzó tankönyvekre

Az oktatási minisztérium a költségvetésből biztosítja a hiányzó, kis példányszámú tankönyvek megjelentetését – Készül a jegyzék – Új munkafüzeteket kapnak az alsós tagozaton tanuló diákok az

Az oktatási minisztérium előteremti a költségvetésből a kis példányszámú tankönyvekre a pénzt, és biztosítja azok megjelentetését – értesült tegnap a tartományi oktatásügyi, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság, mely hivatalosan kérelmezte a hiányzó, több tíz címszó megjelentetését a nemzeti közösségek nyelvén.

Mint azt Deli Andortól, a titkárság vezetőjétől megtudtuk, az összefogásnak megvan az eredménye, és alig egy hónap alatt sikerült eredményt elérni, megnyugtatóan rendezni a helyzetet. Mint ismeretes, március elején jelezték az iskolák, hogy gond van a tankönyvekkel, ugyanis abból a katalógusból, amelyet a Tankönyvkiadó Intézet kiküldött az iskoláknak, számos engedélyezett, jóváhagyott tankönyv hiányzik. A nemzeti tanácsok, közöttük az MNT felvette a kapcsolatot a tankönyvkiadóval, és kiderült többek között, hogy összesen 34 magyar címszó hiányzik az általános iskoláknak szóló tankönyvek közül, ebből 23 egyáltalán nincs raktáron, 11-ből pedig a kelleténél kevesebb példány van. A Tankönyvkiadó Intézetnek kötelezettségei vannak, de egyszerűen nincs pénze kiadni a könyveket, és mint figyelmeztettek, erre a minisztériumnak kellene eszközöket biztosítania.

Ezt követően a tartományi szervek megvitatták az előállt helyzetet a hat nemzeti tanács, és a Tankönyvkiadó Intézet képviselőivel, és a minisztériumhoz fordultak kérelmükkel a tarthatatlan helyzet mielőbbi rendezésére. A hivatalos válasz csütörtökön érkezett meg.

Azonkívül, hogy a minisztérium biztosított bennünket költségvetési források biztosításáról, és a kis példányszámú tankönyvek költségeinek előteremtéséről, arról is értesített bennünket, hogy új munkafüzeteket kapnak az alsós tagozaton tanuló diákok az ingyenes tankönyvprogram keretében. Ezek után arra kértük fel a nemzeti tanácsokat, hogy mielőbb készítsék el a hiányzó tankönyvek jegyzékét, írják össze, melyik címszóból mennyire van szükség, és a tankönyvkiadóban mielőbb megkezdhessék a nyomtatásukat – nyilatkozta lapunknak a titkár, egyúttal reményét fejezve ki, hogy a gyors reagálás okán esély van arra is, hogy már őszre kézbe vehetik a diákok hiányzó tankönyveiket.