2024. április 18., csütörtök

Bemutatták a csúrogi áldozatok emlékművét

Szarapka Tibor szobrászművész szerdán bemutatta a csúrogi áldozatok emlékére elkészített szoborcsoportot Szabadkán. A Megtépázott Krisztus feszületből és egy apa-fiú szoborpárból álló alkotás bronzból készült, a munkálatokból még a patinázás maradt hátra. Mint azt a szobrászművész megjegyezte, az emlékmű elkészítésére nagyon rövid idő állt rendelkezésére, de büszke alkotására, jobbnak sikerült, mint azt eredetileg elképzelte. Szavai szerint azért választotta a gyermek-apa koncepciót, mert a vérengzések során gyermekek is áldozatul estek.

Az alkotó és a csúrogi áldozatok emlékére elkészített szoborcsoport (Fotó: Diósi Árpád)

Az alkotó és a csúrogi áldozatok emlékére elkészített szoborcsoport (Fotó: Diósi Árpád)

– A fiú kérdően figyel az apjára, nem tudja, mi történik. Ebben a felfelé irányuló mozdulatban, nem csak az apja arcát fürkészi, hanem a jövőbe is néz. Számomra mindez azt jelenti, hogy a történtek ellenére most is itt vagyunk – mutatta be meghatóan a szobrot Szarapka Tibor.

Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosa megjegyezte, hogy az emlékmű elkészítése nem új keletű ötlet, hiszen a hosszú évek során több feszület is felállításra került Csúrogon.

– Azzal, hogy Áder János magyar és Tomislav Nikolić szerb államfő közösen hajt majd fejet az áldozatok emléke előtt, és hogy két emlékmű készül, úgy a szerb, mint a magyar áldozatokról, úgy gondolom, méltóságteljesen és kegyeletteljesen emlékezünk meg a második világháború végi események áldozatairól – mondta a kulturális tanácsos.

Az emlékműről szólva Lovas Ildikó megjegyezte, megjelenik benne az isteni jelenlét és a kisgyerek kiszolgáltatottsága, valamint a háború borzalmaira és áldozataira való utaláson kívül olyan mozzanatok fedezhetőek fel a szobron, mint az áldozatok nemzetisége is.