2024. április 25., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Nem hibázhat a Juventus, Messi nélkül a Barca

A Juventusnak szinte tökéletes játékra lesz szüksége ahhoz, hogy ledolgozza kétgólos hátrányát a Bajnokok Ligája negyeddöntős párharcának visszavágóján a vendég Bayern Münchennel szemben.

Antonio Conte tanítványai a múlt kedden rendezett első találkozón úgy kaptak ki 2:0-ra a bajor sztárcsapat vendégeként, hogy jóformán momentumuk sem volt a mérkőzésen, rengeteg hibával játszottak, s ezeket a müncheniek könyörtelenül ki is használták.

A Bayern szombaton, hat fordulóval a zárás előtt már megnyerte a Bundesliga 2012/2013-as szezonját, ezzel ráadásul rekordot döntött, ilyen korán ugyanis még egyetlen gárdának sem sikerült elhódítania a salátástálat a német bajnokság történetében. A müncheni csapat ugyanakkor ezúttal kihagyta a bajnoki diadal tradicionális megünneplését, s elkezdett készülni a mai összecsapásra, amelyet abban a stadionban vív meg, amelyben a 2011-es átadás óta külföldi gárda még nem tudta legyőzni a Juvét.

– Elértük a legfőbb célunkat, de ha szeretnénk megkoronázni az ebben az idényben nyújtott teljesítményünket, akkor továbbra is koncentráltan kell futballoznunk – fogalmazott Uli Hoeness, a Bayern elnöke, aki hozzátette, élniük kell az eséllyel, és be kell jutniuk a BL elődöntőjébe.

Az előző szezonban veretlenül bajnok, most is listavezető Juventus játékosait megviselte a múlt heti müncheni vereség, de nem elsősorban annak mértéke, hanem a bajorok mezőnyfölénye.

– Nem az a csapat vagyunk, amely olyan rosszul futballozott Münchenben – nyilatkozta Giorgio Chiellini, a tornióiak védője. – Annál sokkal jobban tudunk játszani, s alig várjuk, hogy megfordíthassuk a párharc alakulását.

A mai találkozón a hazaiaktól hiányozni fog a chilei Arturo Vidal, akit az előző meccsen kapott sárga lapja miatt eltiltottak. A Bayern ugyanakkor nem számíthat az első összecsapáson súlyos sérülést szenvedett irányítójára, Toni Kroosra, akit vélhetően Thomas Müller pótol majd.

A másik mai párharcban a Barcelona legjobbja, a legutóbbi négy Aranylabda-szavazáson diadalmaskodott Lionel Messi nélkül fogadja a PSG együttesét. A négyszeres BL-győztes katalán gárda sorozatban hatodik alkalommal juthat az elődöntőbe, s erre minden esélye megvan, ugyanis legutóbbi húsz hazai mérkőzésén nem szenvedett vereséget. Utoljára 2009. október 20-án a Rubin Kazany győzött a Camp Nou Stadionban.

A Barca a legutóbbi hat hazai negyeddöntős összecsapását megnyerte, ezeken a mérkőzéseken pedig 19 alkalommal volt eredményes. Ebben a szakaszban utoljára tíz évvel ezelőtt szenvedett vereséget saját közönsége előtt a katalán sztárcsapat, akkor a Juventus Marcelo Zalayeta hosszabbításban szerzett góljával diadalmaskodott és harcolta ki a továbbjutást.

Érdekesség, hogy az európai kupákban a Barcelona eddig hét olyan párharcot vívott meg, melynek első mérkőzésén 2:2-es döntetlent ért el idegenben és mindegyik esetben továbbjutott. Története során 23 alkalommal kezdett idegenbeli döntetlennel, és csak öt alkalommal búcsúzott az adott sorozattól.

A Barcelona az elmúlt bajnoki fordulóban megmutatta, hogy Messi nélküli is képes nyerni, ugyanis a Mallorcát 5:0-ra ütötte ki köszönhetően Cesc Fabregás mesterhármasának, illetve Alexis Sanchez duplájának.

Barcelona–PSG

Az első mérkőzésen:

02:02:00

Helyszín:

Barcelona, Camp Nou Stadion (98 772 férőhely)

Kezdés:

20.45

Játékvezető:

Björn Kuipers (Hollandia)

Tv:

RTS1, Digi Sport 1

Barcelona:

Valdes – Daniel Alves, Piqué, Bartra, Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – Sanchez, Fabregás, Villa.

Paris Saint-Germain:

Sirigu – Jallet, Alex, Thiago Silva, Maxwell – Lucas, Beckham, Verratti, Pastore – Ibrahimović, Lavezzi.

Tudta-e, hogy...

… a PSG a Bajnokok Ligája 2012/2013-as idényében a négy idegenbeli mérkőzése közül hármat megnyert

… Zlatan Ibrahimović az egyedüli játékos, aki hat klub színeiben (Milan, Ajax, Barcelona, Inter, Juventus, PSG) is gólt lőtt a BL-ben

… a múlt heti Münchenben elszenvedett 2:0-s vereség jelentette a Juventusnak a BL-ben a 18 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatának a végét

… a torinóiak az elmúlt öt mérkőzésükön nem találtak legyőzőre a saját stadionjukban, s a 465 perces kapott gól nélküli sorozatnak a Pescara csatára, Emmanuel Cascione vetett véget

… a Juventusnak a BL-ben egyszer már egy mérkőzésen belül is sikerült 2:0-ról egyenlítenie: a csoportkörben a Chelsea ellen 0:2 után 2:2 lett a vége

… a 2013-as évben a müncheni Bayern a 15 mérkőzéséből 14-et megnyert, s csak az Arsenal elleni BL-nyolcaddöntős mérkőzésen veszített