2024. április 25., csütörtök

Világszerte visszaszorulóban a halálbüntetés

Néhány negatív fejlemény ellenére tavaly folytatódott a halálbüntetés felszámolása felé tartó globális folyamat: csökkent a halálbüntetést kirovó országok és az újonnan meghozott halálos ítéletek száma is, a végrehajtott halálos ítéleteké azonban nőtt – áll az Amnesty International által a halálbüntetésről szerdán Londonban kiadott éves világjelentésben.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely hosszú évek óta küzd a halálbüntetés teljes eltörléséért, 68 oldalas idei összefoglalójában kimutatta, hogy 2012-ben már csak 21 országban hajtottak végre ténylegesen halálos ítéleteket. Bírósági ítéletek alapján tavaly legalább 682 embert végeztek ki a 2011-ben feljegyzett 680 után, azonban 2012-ben 1722 embert ítéltek halálra az egy évvel korábbi 1923 után, és 63-ról 58-ra csökkent azoknak az országoknak a száma, amelyekben a bíróságok új halálos ítéleteket hoztak.

A dokumentált kivégzések háromnegyedét mindössze három országban, Iránban, Irakban és Szaúd-Arábiában hajtották végre.

Az AI a szerdán ismertetett világjelentésben közölte, hogy a tavaly végrehajtott halálos ítéletek általa dokumentált száma nem tartalmazza a Kínában kivégzettekét, amely a szervezet szerint „több ezer" lehetett.

A kivégzettek számát tekintve a második helyen Irán állt, ahol az Amnesty International adatai szerint 2012-ben legalább 314 halálos ítéletet hajtottak végre. A legtöbb kivégzést végrehajtó öt ország mezőnyében ezután Irak (legalább 129), Szaúd-Arábia (legalább 79) és az Egyesült Államok (43) következik.