2024. március 29., péntek

Ismét joghurtok röpködhetnek

Hivatalosan civil szervezetek szerveznek péntekre tüntetést Újvidéken a vajdasági hatalom ellen, de a haladók és az SZDP is részt vesznek rajta

„Állítsuk meg Szerbia szétverését” elnevezéssel kerül sor tüntetésre pénteken, Újvidéken a tartományi kormány épülete előtt. A bejelentések szerint az egybegyűltek azt az üzenetek kívánják közvetíteni a tartományi hatalomnak, hogy ott nincs helye szeparatizmusnak és felszólítják őket a rendkívüli választások kiírására. A szervező a Ravnica srpska nevű egyesület, de a tüntetéshez csatlakozik a Szerbiai Demokrata Párt és a Szerb Haladó Párt is.

Sava Stambolić az említett egyesület képviselője elmondta, nem engedik meg Szerbia feldarabolását.

Kiemelte, a nem legitim vajdasági hatalomnak vissza kell vonulnia és kiírni a választásokat.

„A legfontosabb ok, ami miatt e tüntetésre sor kerül, a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló, nemrégiben bejelentett nyilatkozat, amelynek kezdeményezője Bojan Pajtić tartományi kormányfő” – mondta.

A haladók részéről Igor Mirović a párt vajdasági vezetője szólította fel híveiket a tüntetésen való részvételre. Mint értékelte, a szóban forgó nyilatkozat nem más, mint politikai pamflet, amely szeparatista hangvétele miatt veszélyezteti Szerbia állami érdekeit.