2024. április 20., szombat

Sveti Stefan a kínaiaké lesz?

A montenegrói turizmus valamikori védjegye, a Sveti Stefan hotel-város újra bérlőt cserél

A valamikori montenegrói turisztikai márka új gazdát kaphat. A befektető görög Restit Csoport, akik az eddigi rekonstrukciós projektumot vezették, készen áll arra, hogy eladja saját részvényeit az Adriaticnál, amivel Sveti Stefan egy tőkeerősebb partnert szerezhetne – írja a montenegrói Vijesti.

A hotel-város eddigi hivatalos bérlői, az Adriatic Properties képviselői nem akartak nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy külföldi befektetőkkel egyeztetnek. Nem hivatalos források viszont tudni vélik, hogy a „kínai partnerekkel folynak a legkomolyabb megbeszélések”. A meg nem erősített információk szerint ők fejeznék be a megkezdett beruházásokat.

Más források szerint az azerbajdzsáni SOCAR olajcéggel is folytak tárgyalások, amely felvásárolta a kumborui kaszárnya területét. A Vijesti információi szerint, ami biztos, az az, hogy az eddigi görög befektetők lassan elhagyják a terepet, de a hotel vezetése a társcég, a szingapúri Aman Resorts kezében marad.

Habár a hotel-várost már hat éve külföldi bérlők irányítják, és habár már három ünnepélyes megnyitón vannak túl, Sveti Stefan még mindig nem működik teljes kapacitással.

Az elmúlt három évben a görögöknek sikerült elérniük, hogy a harmincesztendős bérlési időt meghosszabbították 42 évre, miközben a bérleti díjat a háromnegyedére csökkentették. A montenegrói kormány azután adta a jóváhagyását ehhez – a gazdasági szakemberek tiltakozása ellenére –, miután a bérleti díj és az adók kifizetésének elutasításával a befektetők 2,6 millió eurós tartozást halmoztak fel.