2024. április 20., szombat

Több a közlekedési baleset, növekszik a gazdasági bűnözés

A zombori rendőr-igazgatóság sajtótájékoztatón összegezte az idei első negyedév eredményeit, amely szerint a tavalyi időszakhoz viszonyítva a bűnelkövetések száma negyven százalékkal emelkedett, az ismeretlen elkövető ellen indított nyomozások során az esetek mintegy hatvan százalékára derítettek fényt.

Mirjana Cvijanović szóvivő szerint idén több a köztörvényes bűncselekmény, és emelkedett a gazdasági bűntettek száma, egyedül a rendháborításokból lett kevesebb, méghozzá 21 százalékkal.

– Legtöbb a vagyon elleni cselekmény, a lopás, a fosztogatás, a rablás, és ez annak az egyenes következménye, hogy a büntető törvénykönyvnek év elejétől alkalmazott módosítása 15 000 dinárról 5000 dinárra szállította le a büntethető kárértéket, vagyis gyakrabban lopnak, de kis értékeket – véli a szóvivő.

Sajnos a közlekedési balesetek is gyakoribbak, tavalyhoz képest 15 százalékkal több baleset történt, ráadásul a halálos áldozatok száma is nőtt.

Saša Dmitranšinović rendőrparancsnok emlékeztetett, hogy idén sikerült elkapniuk több hitelkártya-hamisítót, marihuánatermesztőt, de a sportrendezvényeken a szurkolóktól számos veszélyes eszközt is elkoboztak.

– Idén hatvan százalékkal több gazdasági bűncselekményt göngyölítettünk föl, és a korrupció is bőven ad feladatot a nyomozóknak. Meg szeretnék nyugtatni minden polgárt, aki ilyen jellegű bejelentést tett, hogy kivizsgáljuk az ügyét, semmi se marad felderítetlenül, csupán idő kérdése – mondta a rendőrparancsnok.