2024. április 26., péntek

Lebontják a düledező épületeket

A nagybecskereki városi képviselő-testület tegnapi ülésének kezdetén a képviselők egyhangúlag elítélték a Bojan Kostreš (VSZL) elleni fenyegetést, követelve a rendőrségtől, hogy a lehető legrövidebb időn belül fedezzék fel a fenyegetés elkövetőjét.

A vkt ülésének fontosabb napirendi pontja a költségvetés első idei kiigazítása volt. Négy százalékkal növelték az eredetileg 5,245 milliárd dináros városi költségvetést. Ez a növekedés valójában az elmúlt évből áthozott összeg volt.

Az ellenzék részéről a legtöbb felszólalás a két legnagyobb beruházás, a kerülőút és a vízgyár építésével kapcsolatban hangzott el. A képviselők elsősorban azt kifogásolták, hogy a bejelentések ellenére továbbra is bizonytalan a két legnagyobb kommunális beruházás megkezdése.

A hatalmi többség megszavazta azt a határozatjavaslatot, amely azoknak az épületeknek a lebontását szabályozza, amelyek összedőlhetnek. Igor Virijević, a városi kommunális rendőrség vezetője szerint a városban mintegy száz olyan épület van, amely állapotával veszélyezteti a polgárok testi épségét. A vitát elsősorban az váltotta ki, hogy a megroggyant épületek között műemlékek, illetve állami védelem alatt álló épületek is vannak. Elsősorban a város főutcáján levő (az Aleksandar Karađorđević u.) 26. és a 40. szám alatti, egyemeletes épületekről van szó, de a határozat elfogadásával lehetőség nyílik arra is, hogy teljesen megváltozzon a szűkebb városközpont arculata. Ezért az ellenzéki pártok képviselői kifogásolták, amiért a döntéshozatalkor nem kapott szerepet a szakma, illetve a Műemlékvédő Intézet. Több felszólaló szerint a város szégyene, hogy oda jutottak, hogy már a város főutcája is düledezik. Ehhez nyilván az is hozzájárult, hogy a város tulajdonában levő épületek bérlői 150 millió dinárral tartoznak. Így a lakásgazdálkodási ügynökségnek egyszerűen nincs pénze a középületek karbantartására.