2024. április 16., kedd

Nincs közvetlen veszély

Az EU nem tervez kimenekítést a Koreai-félsziget országaiból

Az Európai Unió a Dél-Korea elhagyására felszólító friss észak-koreai üzenetek ellenére sem lát közvetlen háborús veszélyt, így egyelőre nem tervez kimenekítési intézkedéseket a félszigetről – mondta el egy uniós forrás kedden Brüsszelben.

A mérlegelés egyébként is a tagállamok hatásköre, nem pedig az uniós központé. Brüsszel meglátása szerint az emberek egyelőre nincsenek közvetlen veszélynek kitéve a térségben, de a konfliktus kiéleződésének kockázata fennáll – tette hozzá.

Egyelőre az Európai Külügyi Szolgálat sem foglalkozik a kimenekítés kérdésével.

Az Európai Unió hét tagállama rendelkezik közvetlen magas szintű képviselettel Észak-Koreában. Brüsszeli értesülések szerint egyelőre ők sem döntöttek követségeik kiürítéséről, de szerdáig tudatják hivatalos álláspontjukat Phenjannal a kérdésben.

Az unió székhelyén nem tudják pontosan az Észak-Koreában tartózkodó uniós állampolgárok számát, de becslések szerint az nem lehet túl magas. Ha kimenekítésre kerülne sor, a küldöttségek Phenjan támogatására is rászorulnának a mozgásszabadságra vonatkozóan az országban érvényben lévő korlátozások miatt.