2024. április 20., szombat

Az EU figyelmezteti Portugáliát

Lisszabon új megszorító intézkedések bevezetésére kényszerül

A portugál kormány és az alkotmánybíróság éles vitába keveredett egymással a válságkezelés módjáról. Azután, hogy az alkotmánybírák múlt pénteken megsemmisítettek a kormány idénre tervezett megszorítási intézkedéseiből négyet, a miniszterelnök erélyesen bírálta a döntést.

A kormány ugyanakkor eldöntötte: új megszorító intézkedéseket vezet be. Brüsszel máris figyelmeztette a portugál kormányt, hogy tartania kell magát azokhoz a kötelezettségeihez, amelyeket a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodásban vállalt, különben elfelejtheti a mentőhitel visszafizetésének remélt átütemezését.

A válságba sodródott ibériai ország a kilátástalannak ítélt helyzete miatt 2011-ben kért és kapott 78 milliárd eurónyi hitelt az Európai Uniótól és Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). A pénz az ország túléléséhez kellett.

Portugália már felhasználta a hitel jó részét, amelyet csak a szigorú feltételek teljesítése esetén folyósított neki az EU–IMF páros. A 2011 májusában kötött hitelmegállapodás fejében a dél-európai euróövezeti tagország az államháztartási hiány lefaragását célzó kemény intézkedések mellett kötelezte el magát.

A hitel visszafizetésével azonban gondok akadtak, ezért Lisszabon a héten haladékot szeretne kérni az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsától, az Ecofintől. Az EU azonban csak akkor hajlandó engedményekre, ha Portugália teljesíti a hitelezők támasztotta pénzügyi célokat és határidőket.

A követelmények jó része a portugál költségvetés kiadásainak csökkentését és egyéb megszorító intézkedések bevezetését szorgalmazza. Erre az évre a portugál kormány elfogadott már egy megszorító csomagot, de ennek négy elemét épp a múlt pénteken torpedózta meg az alkotmánybíróság.

Az alkotmánybírák döntésének következményeként a kormánynak 0,9-1,3 milliárd euróval kevesebb bevétele származna az idén; az összeg a megszorító intézkedések révén került volna az államkincstárba. A kieső 0,9-1,3 milliárd eurót ezért most gyorsan pótolni kell.

A 2011 júniusa óta kormányzó jobbközép koalíciót vezető Pedro Passos Coelho miniszterelnök szerint az alkotmánybírósági döntésnek súlyos következményei lesznek az országra nézve, mert tovább bonyolítja a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodás, azon belül is a deficitcél betartását.

A szóban forgó hiányt ezért a kormány sürgősen, de új és egészen más típusú megszorítással szeretné fedezni. Eddig a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak egy részének, illetve a munkanélküli-segélynek a csökkentésével akarta szavatolni ezt az összeget, de az alkotmánybíróság múlt pénteki határozata óta ez nem lehetséges.

Az új megszorítások, amelyeket vasárnap esti tévébeszédében jelentett be a kormányfő, elsősorban a közszférát érintik: az oktatást, a társadalombiztosítást, az egészségügyet és az állami vállalatokat. Ez azt jelenti, hogy ezekből az ágazatokból (állami) alkalmazottakat bocsátanak el, és az így megmaradó pénz a költségvetés egyenlegét fogja javítani.

Portugália a külső hitelért cserébe kényszerült megszorító intézkedésekre, de azok lefékezték a gazdaságot. Az ország gazdaságát 2011 óta recesszió sújtja, de elemzők 2013-ra sem jósolnak kedvező változást. A portugál gazdaság az idén várhatóan 2,3 százalékkal fog zsugorodni a korábban várt egy százalék helyett.

A lakosság egyre türelmetlenebb a romló életszínvonal, a magas (17,5 százalékos, a fiatalok körében 38,2 százalékos) munkanélküliség és a megszorítások okozta egyéb gondok miatt.

A takarékossági intézkedésekkel elégedetlen portugálok mind gyakrabban tüntetnek a kormány ellen, amelyet közben a baloldali ellenzék naponta ostoroz, és a távozását követeli.