2024. március 29., péntek

Vajdasági vízhelyzet: 30 kilométeres szakaszon rendkívüli védelem

Az 1460 kilométer hosszú védelmi vonalból árvízvédelmi készültség 710 kilométeren van érvényben

Vajdaság-szerte mintegy 30 kilométeres szakaszon van hatályban rendkívüli árvízvédelmi készültség, közölték a Vajdaság Vizei közvállalatban. Közleményük szerint az 1460 kilométer hosszú vajdasági védelmi vonalból árvízvédelmi készültség 710 kilométeren van érvényben.

Szerda reggel óta rendkívüli védelem lépett érvénybe a Tiszán is, hat kilométerre a nyári gáttól Gyálánál, Törökkanizsa mellett.

Törökkanizsánál a Tisza szerdán reggel 657 centiméteren állt, ami 18 centivel több, mint előző nap és hét centiméterrel haladja meg azt a határt, amikor rendkívüli árvízvédelmi készültséget kell elrendelni.

Emellett, rendkívüli készültség van hatályban a Száva hat kilométeres szakaszán Klenka és Herkóca között és az Aranka folyón a kikindai csatornától a román országhatárig.

Az elmúlt időszakban hullott komoly csapadékmennyiség miatt és a vajdasági folyók magas vízállása miatt belvízvédelmi készültséget hirdettek Szabadkán, Magyarkanizsán, Nagykikindán, Nagybecskereken, Óbecsén, Versecen, Fehértemplomban, Pancsován, Šiden és Újvidéken.

A 155 vajdasági szivattyúállomásból 128-at helyeztek üzembe, ott ahol a legnagyobb a vízszint, mobil szivattyúk is dolgoznak, áll a közleményben.