2024. április 19., péntek

Eladó az IMT traktorgyár

A vállalat újbelgrádi ingatlanja 36 hektár telek

A Privatizációs Ügynökség hétfőn nyilvános felhívást intézett az IMT traktorgyár lehetséges vásárlóihoz. Az érdeklődők a felhívás közzététele utáni 7 napon belül értesíthetik az ügynökséget vásárlási szándékukról. A vállalat vagyonának 94,5 százaléka állami tulajdon, most ezt bocsátotta áruba a szerb magánosítási szerv.

Az egykor jól gazdálkodó, 1947-ben alapított belgrádi traktorgyár is a régi, tönkrement – illetve tönkretett – szocialista nagyvállalatok sorsára jutott: eladnák, ha volna rá vásárló. Már több kísérletet tettek a közkedvelt erőgépeiről ismert vállalat magánosítására, de mindegyik kudarcba fulladt. Évekkel ezelőtt az aktuális politikai vezetés azt is fontolgatta, hogy egyesíti a Rakovicával, a másik szerbiai traktorgyárral, ám ebből sem lett semmi.

Az okokat nem nehéz fölfedni, a szerkezetátalakítás alatt levő vállalat évek óta csak veszteségeket görget maga előtt. A traktorgyár kiadása 2012-es évben 1,2 milliárd dinárt tett ki, a bevétele viszont csak 583 millió dinár volt. A fénykorában 9800 munkást foglalkoztatott vállalatnak ma 805 dolgozója van, ebből 69 magas szakképzettségű munkás. A fellengzős szlogeneket hangoztatva azt mondhatnánk, hogy az emberi erőforrás és a szaktudás a vállalat igazi értéke, de ha ez igaz volna, akkor az IMT már rég elkelt volna. A profitszerzésben érdekelt vevők másként gondolkodnak.

A belgrádi traktorgyár ma talán egyetlen, a potenciális vásárlók számára méltánylandó értéke az a 36 hektáron elterülő újbelgrádi telek, amelyen a szocialista nagyüzem gyárcsarnokai találhatók. Ez a Privatizációs Ügynökség a vállalat vagyontárgyairól tájékoztató szórólapjából is kiderül. Az IMT összesen 534 103 négyzetméter (53,4 hektár) ingatlannal bír, ebből, 494 321 négyzetméter városi építési telek, 37 782 négyzetméter pedig mezőgazdasági földterület.