2024. április 16., kedd
KEDDTŐL ZOMBORBAN

Spanyol mesterek grafikái

A kedd este – kétszer is – megnyitásra kerülő Spanyol mesterek elnevezésű tárlaton Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró és Antoni Tápies eredeti grafikái kerülnek bemutatásra a zombori Laza Kostić Művelődési Központ galériájában.

– Talán furcsa koncepciónak tűnhet, hogy egyetlen tárlaton a képzőművészet négy mágusát, négy zsenit mutatunk be egymás mellett, de biztosíthatom a látogatókat, a kiállításra kerülő grafikák egymás hatását erősítik, összeköti őket a spanyol föld, a spanyol temperamentum és a korszerűség. Megtörténhet, hogy kevesebben hallottak Antoni Tápies világhírű katalán mesterről, a tárlaton az ő absztrakt expresszionizmusával is megismerkedhetnek. A katalógusban külön foglalkozunk majd a grafika technikájával, mert úgy véljük, szükség van ilyen jellegű edukációra – hallottuk Tatjana Dimitrijevićtől, az MK képzőművészeti programjainak szerkesztőjétől.

Tekintettel a nagy érdeklődésre, a kiállítást – a galéria befogadóképessége miatt – kétszer is megnyitják, először este fél nyolckor, majd fél kilenckor. Május 17-éig munka- és ünnepnapokon egyaránt reggel nyolc és este nyolc óra között lesz látogatható a tárlat.

– Igyekszünk az időjárás ellenére is mediterrán hangulatot varázsolni a galéria előtti utcába, ahol flamenco-táncosok lépnek föl, és a kiállítás védnöke, a csókai borászat Di Luna Sangria koktélt szolgál majd föl a látogatóknak – hallottuk az MK igazgatójától, Mihajlo Nestorovićtól.

A 35 eredeti grafikát bemutató rendezvény a ljubljanai Visconti Fine Art galéria közreműködésével jött létre, és a szervezők szerint Szerbiában az idei egyik legfontosabb kiállításának számít.