2024. április 19., péntek

Igazi szírbotáre Martonoson

A roma kultúra világnapja alkalmából először rendezték meg Martonoson a Roma napok elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében a helybéli óvodások, a martonosi és a horgosi általános iskolások és a helyi roma egyesület táncosai mellett a környező települések, községek roma művelődési egyesületeinek táncosai is felléptek. Az évszakhoz képest kellemetlen és hideg időben csupán ketten vettek részt a körömpörköltfőző versenyen, de ez különösebben nem zavarta a résztvevőket, és igazi ünnepi hangulat, vagy ahogyan romák nevezik, szírbotáre alakult ki. A helyi közösség épülete melletti térre egyébként a helybeli és környékbeli romák mellett vidékről is érkeztek látogatók a rendezvényre, amelyen a főzőverseny díjkiosztójáig s utána is autentikus roma népzenét játszó zenekar húzta a talpalávalót a jelenlévők legnagyobb örömére.

A rendezvény kapcsán Tomislav Petrović, a helyi roma egyesület elnöke is elégedetten nyilatkozott, s elmondta, hogy a rendezvény fő célja az volt, hogy a más nemzeti közösséghez tartozók is megismerkedjenek a romák kultúrájával, viseleteikkel, zenéjükkel és táncaikkal, s hogy megcáfolják a romákkal szembeni előítéleteket. Petrović szerint mintegy száz őstelepes cigány él a faluban, akik közül negyvenen tagjai az egyesületüknek. Az itt élő romák többnyire idénymunkásként tengetik az életüket. A gyerekek közül hatan járnak óvodába, öten pedig általános iskolába. Az egyesület elnöke megemlítette, hogy az őstelepes romák igyekeznek egyetértésben élni a többi nemzeti közösséggel, de az utóbbi időszakban a faluban több, Koszovóról származó roma is letelepedett, velük ők sem tartják a kapcsolatot.
A roma világnap megünnepléséről 1971. április 8-án megtartott I. roma világkongresszust követően döntött az ENSZ. A kongresszuson ugyanis a különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Ekkor döntés született a cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! – Fel, cigányok! jelmondatot is. Azóta ezt a napot a cigányság legfontosabb nemzeti ünnepeként tartják számon.