2024. április 19., péntek

Csatornaépítésre költenek legtöbbet

Az adai I. helyi közösség 2013. évi beruházásairól

Az elmúlt évben az adai I. helyi közösségnek 11 millió dináros bevétele származott a helyi járulékból. Gecse István, a helyi közösség titkára elmondta: az idén ugyanekkora összegre számítanak, miután az elmúlt 4-5 évben a járulék összege változatlan.
– A 2012-es évben is a legtöbb pénzt a szennyvízcsatorna-hálózat építésére fordítottuk, az idei esztendőben ugyanezt tervezzük – magyarázta Gecse István. – Tavaly a Đuro Daničić utcában építettünk ki egy csatornaszakaszt, amelynek folytatását májusban tervezzük újabb 100 méter kiépítésével. A beruházást ezúttal is a helyi Akord építőipari cég bonyolítja le.

Az idén is a csatornaépítés lesz a legfontosabb beruházás

Az idén is a csatornaépítés lesz a legfontosabb beruházás

A szennyvízcsatorna újabb szakasza szintén az úttest alá kerül, amelynek közepén emiatt felbontják az aszfaltot. A helyi közösség számára ez jelentős beruházásnak számít, amely 2 millió dinárba fog kerülni. Az elmúlt évben a Pergel Flórián utcát újraaszfaltoztuk, ami majdnem 1 millió dinárba került. Az idén több utcában kívánunk rövidebb szakaszokat újraaszfaltozni. A tanács tagjai a májusi ülésen döntenek, az állapotfelmérést követően, hogy mely utcákban végezzük el a munkálatokat.
Minden évben végzünk útjavítást, ezért a helyi közösségben az utak elfogadható állapotban vannak. A Moša Pijade utca viszont nagyon rossz állapotban van, hiszen tönkrementek a fekvőrendőrök, és balesetveszélyesek a kátyúk. Bár ez a forgalmas főutca a helyi közösség területén található, de a karbantartása a helyi önkormányzat, illetve a kommunális közvállalat hatáskörébe tartozik. Az I. helyi közösség tanácsa ezért legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy javasoljuk a helyi önkormányzatnak, hogy kezdjük el közösen szakaszonként újraaszfaltoztatni az úttestet. A Temető és Március 8. utca közötti útszakaszt is rendbe kellene tenni, mert jelenleg járhatatlan. A tervdokumentáció elkészült, korábban nem volt rá pénzünk, de úgy tervezzük, hogy tavaszra őrölt aszfalttal tennénk járhatóvá az útszakaszt. Továbbá a Branislav Nušić utca páros oldalán tervezzük kiépíteni a gyalogjárdát. Az utcai világítás karbantartása is folyamatos lesz, ami évente körülbelül 170 égőcserét, valamint a sérült védőburák cseréjét jelenti.
A helyi közösség területén nyolc játszótér van, amelyek felújításra várnak, ezt is el kell végezni. A zöldfelületeket is igyekszünk karbantartani. A zöldesítésre jelentős összeget különítettünk el tavaly is. Több mint 100 facsemetét, köztünk tuját osztottunk szét az igénylők között. Az akciót folytatjuk, az igénylők névsora megvan, de az időjárás miatt csak áprilisban kezdhetjük el. A tavasszal 70-80 facsemetét biztosítunk azoknak a lakosoknak, akik ezt igényelték, főleg tuját, de van köztük lombhullató facsemete is. Továbbá jó ötletnek találtuk a helyi közösségben az idősebb személyeknek azt a kezdeményezését, hogy a főutcákon padokat állítsunk fel, amelyeken megpihenhetnek a járókelők. Így az utcákon, köztük a Moša Pijade és a Tito marsall utcában összesen tíz padot állítunk fel – közölte a titkár, aki hozzátette, hogy az I. adai helyi közösség jövedelme négy százalékával támogatja a helyi sportegyesületeket, illetve három százalékkal a civil szervezeteket, de támogatást nyújt az óvodáknak és az iskoláknak is.