2024. április 19., péntek

Kultúrmissziót teljesít a könyvbusz

Mintegy 3500 kilométernyi út megtételére készül az újvidéki Forum kiadó Vajdaság számos vidékén, elsősorban a szórványban

Új, nemrégiben közreadott helytörténeti kiadványának apropóján kanyarodott be pénteken az újvidéki Forum kiadó könyvbuszával a Delibláti-homokpusztán elhelyezkedő Fejértelepre, Šušarára. Nem mindennapos esemény volt ez az alig 300 lelket számláló faluban, mert először tartottak könyvbemutatót a helység történetében, és először jelent meg monográfia a településről. Nem csoda, hogy nagy volt az érdeklődés a péntek esti könyvbemutató iránt, megtelt a takarosan felújított művelődési otthon terme, Versecről, Pancsováról, Törökbecséről is érkeztek érdeklődők, magyar és szerb ajkúak egyaránt.

Az érdeklődést Id. Beretka Sándor Ismét forog a szélkerék 1. című könyve váltotta ki. A szerző kissé meghatódottan ecsetelte faluja történetét, köszönte meg az újvidéki kiadónak a közreműködést, a támogatást, és bejelentette a kötet folytatását, sőt megjelenését szerb nyelven is a közeljövőben. Mint mondta, a kötet egyfajta bizonyítéka a szülőföldhöz való kötődésnek, és számos bizonytalanságnak vet véget, mert magyarázattal szolgál, kik vagyunk, honnan jöttünk, merre haladunk. A könyvben megjelent adatok ellenőrzöttek, pontosak, mindenki biztos lehet benne, hogy valósak, és ezekre lehet alapozni, szögezte le a szerző a telt házas bemutatón. Az árulkodó Emlékek és feljegyzések Fejértelep múltjából (1875–2000) alcímet viselő kötetet Németh Ferenc egyetemi tanár, a kiadó korábbi igazgatója méltatta, nem rejtve véka alá Sági Varga Kinga szerkesztő érdemeit a könyv sajtó alá rendezése terén. A könyv sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a bemutató után csaknem 80 darab azonnal elkelt, de a jelenlevők érdeklődéssel lapozgatták a többi Forum-kiadványt is, hiszen magyar könyvvel nagyon ritkán találkoznak.