2024. április 23., kedd

Navracsics: Magyarország ártatlanul válhat európai kampánytémává

Hosszú, több mint egyéves vitafolyam egyik főszereplőjévé válhat Magyarország Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint, aki úgy látja, bő egy évvel az EP-választások és öt hónappal a németországi voksolás előtt az európai baloldal minden eszközt felhasznál majd, hogy Magyarország által bírálja az európai jobboldalt.

A kormány képviselője erről tegnap a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt, külön bántónak nevezve, hogy korábban két német közszolgálati televízió gyerekcsatornáján is támadták a magyar kormányt. Ezek a műsorok azt mutatják, hogy nem értenek bennünket, pedig Németországnak több okból is jobban kellene értenie a kelet-európai régió problémáit, mint más nyugat-európai országoknak – mondta Navracsics, aki szerint a Magyarország elleni „hangulatkeltés” a szeptemberi németországi választásokra is visszavezethető.

Szerinte felvetődik a kérdés, hogy a német média egy része nem azért foglalkozik-e kiemelten Magyarországgal, hogy addig se kelljen saját országa problémáival törődnie. Magyarország így teljesen ártatlanul kerülhet a német belpolitika és választási kampány középpontjába, ami nem jelent jót – fűzte hozzá.

A magyar médiahelyzetről szólva kiemelte, a Klubrádió, valamint további, még nagyobb ellenzéki médiumok működése is bizonyítja: Magyarországnak meglehetősen élénk és versenyképes sajtópiaca van. Ez annak ellenére így van, hogy az elmúlt két évben nem múlt el úgy hét, hogy a baloldali napilapok ne siránkoztak volna a demokrácia és a sajtószabadság megszűnése miatt – mondta, megjegyezve: a demokráciáért és a jogállamiságért most aggódók „annak idején semmit nem szóltak akkor, amikor itt tüntetőkre támadták rá rendőrök”.

Szólt arról is, hogy míg a közelmúltban Nagy-Britanniában zárt ajtók mögött, csak vezető politikusok bevonásával próbálták szabályozni a nyilvánosság, a magánszféra, a sajtó és a személyiségi jogok viszonyát, addig a magyar médiatörvény nyilvános parlamenti és nemzetközi vita után született meg.

A demokrácia egyik legsúlyosabb erkölcsi problémája megtalálni a határvonalat a véleményszabadság, a közügyek szabad megvitatása és a magánszféra sérelme között – hangsúlyozta Navracsics Tibor, aki szerint ez más országokban sem megy könnyen, ezt mutatják például a brit News of The Worldnél, valamint a BBC-nél közelmúltban kirobbant botrányok.