2024. április 25., csütörtök

A kormány elutasította a koszovói javaslatot

Elutasította hétfő délutáni rendkívüli ülésén a szerbiai kormány a Brüsszel által felkínált koszovói javaslatot. Az indoklás szerint a kormány nem fogadhatja el a felkínált megoldásokat, mert azok nem szavatolják a koszovói szerbek számára az emberi jogokat és a biztonságot. Ivica Dačić kormányfő meghatalmazást kapott, hogy az Európai Uniót tájékoztassa erről a döntésről.

Ugyanakkor, a kormány arra az álláspontra helyezkedett, hogy haladéktalanul folytatni kell a párbeszédet a pristhinai intézményekkel, az EU közvetítése mellett. A kabinet nem fogadta el a Brüsszelben felkínált alapelveket, mert megítélésük szerint azok egyrészt nem szavatolnák a szerbek biztonságát, másrészt meg nem végrehajthatóak.

A kormányülést megelőzően az államvezetés tagjai, vagyis Tomislav Nikolić, Ivica Dačić és Aleksandar Vučić Irinej pátriárkával találkoztak. A megbeszélés kevesebb, mint két órát tartott, utána senki se nyilatkozott az újságíróknak.

A Szerb Haladó Párt hétfőn délelőtt tartott elnökségi ülést, amelynek alapján Vučić elmondta, azt fogja javasolni a kormánynak, hogy ne írja alá Prishtinával a Brüsszelben felkínált megállapodást, illetve, hogy követelje a tárgyalások haladéktalan folytatását. Mint hozzátette, a párbeszéd során további garanciákat követelnek a koszovói szerbek nagyobb fokú jogainak biztosítását illetően.

Vučić szerint a Brüsszelben megvitatott javaslat nyolc pontja közül Belgrád számára kettő volt elfogadhatatlan.

„Az, ami számunkra elfogadhatatlan, az további négy északi község csatolása a koszovói alkotmányos rendhez, de nem kaptunk semmilyen választ a koszovói fegyveres erők részvételére vonatkozóan sem ebben a térségben” – mondta a kormány első alelnöke. Hozzátette, „igen csalódott” az EU ajánlata miatt, de szerinte ez nem azt jelenti, hogy „be kell zárni az ajtót az EU felé”.

„Ez  a párt (az SZHP) ezt nem fogja megtenni. Pártunk ereje ismeretében nem esett nehezemre a legnagyobb felelősséget felvállalni Szerbia jövőjét illetően” – mondta Vučić, majd feltette a kérdést, hogy ha Szerbiának nem sikerül megoldást találnia Brüsszelben, ki fogja a béreket és nyugdíjakat kifizetni, és hogyan lesznek új beruházások.

Mint mondta, gyors megoldást szeretnének, mert nincs idő taktikázásra. Szerinte az uniós csatlakozási tárgyalások dátumát júniusban vagy szeptemberben biztosan megkapjuk.

„Nem kívánjuk játszani a hőst, és olcsó politikai pontokat begyűjteni, a normális Szerbia értelmes, racionális érveit kívánjuk felsorakoztatni, amely nem akarja, hogy megalázzák, de tárgyalni akar, hogy megszülessen a megoldás” – tette hozzá.

Aleksandar Vučić elvárásai szerint a teljes államvezetőség támogatni fogja a haladók javaslatát. Mint mondta, nem hiszi, hogy az EU-ban negatív fogadtatásra talál a  javaslat elutasítása, de nem zárta ki ezt a lehetőséget, ami azonban minden tárgyalófél számára rossz lenne.

„Ha negatív válasz érkezne, az rossz lenne Szerbia számára, de Prishtina és az EU számára is. Ha ez megtörténik, le kell ülnünk és átgondolni, mit tehetünk. Egész egyszerűen nem akarok hinni egy ilyen lehetőségben, de nem zárom ki” – mondta sajtótájékoztatóján.

Vučić szerint Szerbia minden tőle telhetőt megtesz, folyamatban vannak az intenzív konzultációk Brüsszellel, Washingtonnal és Londonnal is, Pristhinával pedig közvetítőn keresztül tartják a kapcsolatot.

„A párbeszédnek és a beszélgetésnek soha nem lehet vége, ez a legjobb módja annak, hogy megoldás szülessen. Nem visszük az országot szemben a világgal, de őrizni fogjuk a szerb érdekeket” – tette hozzá.

Vučić úgy látja, a világ megérti, hogy síkraszállnak a koszovói szerbek biztonságáért, és nem hiszi, hogy Hashim Thaçi koszovói kormányfő komolyan gondolta, amikor az észak-koszovói helyzet romlását emlegette, ha nem lesz megállapodás.

„Mindennél fontosabb, hogy megegyezzünk. Ezekkel az emberekkel és mellettük kell élnünk az elkövetkező 10, 100 vagy 200 évben is, és ha ezt Thaci nem érti, akkor nem tudom őt megváltoztatni. A szerbek biztonságát szavatoló garanciákért harcoltunk, és meggyőződésem, hogy a világon mindenki megérti, hogy senki nem veszélyeztetheti az ő biztonságukat” – tette hozzá.

TÜNTETETT A DVERI…

A Dveri mozgalom mintegy 400 tagja vonult hétfőn délután a szerbiai kormány Nemanja utcai épülete elé, a koszovói rendezési javaslat elutasítását követelve. A Dveri hívei egy rövidebb séta után vonultak az épülethez, amely a Köztársaság térről indult. A kormány előtt már ott volt a Belgrádi Egyetem hallgatóinak egy csoportja, akik ugyanezzel a követeléssel fordultak a kabinethez.

A mozgalom hívei és az egyetemisták lezárták a forgalmat a Nemanja utcában, és közölték, itt várják meg a kormány döntését a Brüsszel által felkínált javaslatról.

Az egybegyűltekhez szólva Vladan Glišić a Dveri vezetőségi tagja elmondta, a tüntetés célja emlékeztetni a kormányfőt, hogy tiszteletben kell tartani az alkotmányt, amelynek alapján ő is miniszterelnök lett.

„Az a feladatunk, hogy a kormányfőt emlékeztessük, hogy tiszteletben kell tartania az alkotmányt, amely előírja, hogy Koszovó és Metóhia Szerbia részét képezi, mert ellenkező esetben ő nem kormányfő, és nem kell rá hallgatnunk” – mondta.

Aleksandar Vučić kormányalelnök kijelentésére reagálva, miszerint a haladók ellenzik a megállapodás aláírását, viszont a tárgyalások folytatását követelik, Glišić elmondta, hogy a Dveri „politikailag korrekt lesz”, és támogatni fogja mindazt, ami tetszik nekik ebben a kijelentésben.

…ÉS A RADIKÁLISOK

A radikálisok a Dveritől később, 17 óra körül tüntettek az Elnökség épülete előtt. Ők arra szólították fel a hatalmat, hogy ne játsszon a szerbek sorsával, és arra figyelmeztették őket, hogy az alkotmány megszegésével diktatúrát vezetnek be, a diktátor ellen pedig mindenféle eszköz megengedett.

A Szerb Radikális Párt utolsó figyelmeztetését küldi Tomislav Nikolić, Ivica Dačić és Aleksandar Vučić áruló rezsimjének, hogy ne játsszanak a szerb néppel. „Csalódni fognak, ha azt hiszik, megnyugtatnak bennünket azzal, ha elhalasztják a brüsszeli ultimátum aláírását, mert ezzel csak elodázzák a kapitulációt” – mondta Nemanja Šarović, a párt alelnöke.

A tüntetésen több mint ezer ember gyűlt össze, akik ezt követően a kormányépület elé vonultak.

„Ha megsértik az alkotmányt, és szemmel látható, hogy ezt teszik, akkor átveszik a végrehajtó és törvényhozó jogköröket, ez pedig diktatúra, a diktátor Nikolićnak, Dačićnak és Vučićnak pedig azt üzenjük, hogy a diktátorok ellen minden eszköz megengedett” – tette hozzá.

Szerinte a radikálisok készek a végsőkig küzdeni, és igyekezni fognak a szerb népet felébreszteni a kollektív hipnózisból és leállítani a médián keresztül történő agymosást.

Az összejövetel légi veszélyt jelző szirénaszóval kezdődött.

Az egybegyűltek szerb zászlókat és Vojislav Šešeljt ábrázoló lobogókat vittek, és egy olyan transzparenst feszítettek ki, amelyen Nikolić, Dačić és Vučić rabruhában szerepelnek.