2024. március 29., péntek

A kormányépület előtt tüntet a Dveri

A koszovói javaslat elutasítását követelik

A Dveri mozgalom mintegy 400 tagja vonult hétfőn délután a szerbiai kormány Nemanja utcai épülete elé, a koszovói rendezési javaslat elutasítását követelve. A Dveri hívei egy rövidebb séta után vonultak az épülethez, amely a Köztársaság térről indult. A kormány előtt már ott volt a Belgrádi Egyetem hallgatóinak egy csoportja, akik ugyanezzel a követeléssel fordultak a kabinethez.

A mozgalom hívei és az egyetemisták lezárták a forgalmat a Nemanja utcában és közölték, itt várják meg a kormány döntését a Brüsszel által felkínált javaslatról.

Az egybegyűltekhez szólva Vladan Glišić a Dveri vezetőségi tagja elmondta, a tüntetés célja emlékeztetni a kormányfőt, hogy tiszteletben kell tartani az alkotmányt, amelynek alapján ő is miniszterelnök lett.

„Az a feladatunk, hogy a kormányfőt emlékeztessük, hogy tiszteletben kell tartania az alkotmányt, amely előírja, hogy Koszovó és Metóhia Szerbia részét képezi, mert ellenkező esetben ő nem kormányfő és nem kell rá hallgatnunk” – mondta.

Aleksandar Vučić kormányalelnök kijelentésére reagálva, miszerint a haladók ellenzik a megállapodás aláírását, viszont a tárgyalások folytatását követelik, Glišić elmondta, hogy a Dveri „politikailag korrekt lesz“ és támogatni fogja mindazt, ami tetszik nekik ebben a kijelentésben.