2024. április 24., szerda

Vučić: Nem írjuk alá a szerződést, folytatjuk a tárgyalásokat

Elvárásai szerint a teljes államvezetés támogatni fogja a haladók javaslatát, ugyanakkor nem számít az EU negatív fogadtatására

A Szerb Haladó Párt azt fogja javasolni a kormánynak, hogy ne írja alá a Prishtinával a Brüsszelben felkínált megállapodás, illetve, hogy követelje a tárgyalások haladéktalan folytatását – közölte a párt elnökségi ülését követően Aleksandar Vučić pártelnök. Mint hozzátette, a párbeszéd során további garanciákat követelnek a koszovói szerbek nagyobb fokú jogainak biztosítását illetően.

Vučić szerint a Brüsszelben megvitatott javaslat nyolc pontja közül Belgrád számára kettő volt elfogadhatatlan.

„Az, ami számunkra elfogadhatatlan, az további négy északi község csatolása a koszovói alkotmányos rendhez, de nem kaptunk semmilyen választ a koszovói fegyveres erők részvételére vonatkozóan sem ebben a térségben“ mondta a kormány első alelnöke. Hozzátette, „igen csalódott“ az EU ajánlata miatt, de szerinte ez nem azt jelenti, hogy „be kell zárni az ajtót az EU felé“.

„Ez  a párt (az SZHP) ezt nem fogja megtenni. Pártunk ereje ismeretében nem esett nehezemre a legnagyobb felelősséget felvállalni Szerbia jövőjét illetően“ - mondta Vučić, majd feltette a kérdést, hogy ha Szerbiának nem sikerül megoldást találnia Brüsszelben, ki fogja a béreket és nyugdíjakat kifizetni és hogyan lesznek új beruházások.

Mint mondta, gyors megoldást szeretnének, mert nincs idő taktikázásra. Szerinte az uniós csatlakozási tárgyalások dátumát júniusban, vagy szeptemberben biztosan megkapjuk.

„Nem kívánjuk játszani a hőst és olcsó politikai pontokat begyűjteni, a normális Szerbia értelmes, racionális érveit kívánjuk felsorakoztatni, amely nem akarja, hogy megalázzák, de tárgyalni akar, hogy megszülessen a megoldás” – tette hozzá

Aleksandar Vučić elvárásai szerint a teljes államvezetés támogatni fogja a haladók javaslatát, ugyanakkor nem számít az EU negatív fogadtatására a  javaslat elutasítása miatt, mert „nekik tiszteletben kell tartaniuk az emberek erőfeszítéseit, akik saját hazájukért harcolnak“.

A bejelentések szerint a szerbiai kormány ma rendkívüli ülést tart a kérdésről, ami után nyilvánosságra hozzák válaszukat a brüsszeli javaslatra.