2024. április 24., szerda

Az önszerveződés fontossága

Kisoroszi, lukácsfalvi, szentmihályi, tordai, bácsfeketehegyi, magyarittabéi, muzslyai, szabadkai, palicsi, nagykikindai, ürményházi, tóbai, magyarcsernyei, pacséri, kispiaci, magyarkanizsai gazdakörök, alakuló vagy már megalakult termelői egyesületek képviselői jelentek meg Magyarcsernyén azon a beszélgetésen, amelynek témája a szövetkezetek megalakításának a lehetőségei és a termelők szövetkezésének fontossága volt. Az új típusú földműves-szövetkezetek megalakításának lehetőségeiről Szerbiában, a szövetkezés előnyeiről és hátrányairól Kovács József tartott bevezető előadást.

A péntek esti beszélgetést a magyarcsernyei községháza nagytermében tartották meg a Vajdasági Magyar Szövetség, az Észak-vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Magyarcsernyei Gazdakör szervezésében. Jelen volt Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Nagy Miklós, az Észak-vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója, Juhász Attila tartományi képviselő, Dobai János településrendezési és környezetvédelmi titkárhelyettes.

Az összejövetelen elhangzott, fontos, hogy sikerült létrehozni az agrárszövetséget, amely összegyűjti a vajdasági gazdákat, és jelenleg már 47 tagszervezetet tömörít. Úgyszintén reménykeltő, hogy Bánátban is megindult a gazdák önszerveződése. Nem véletlen, hogy Ada és Csóka után Magyarcsernyén szerveztek ilyen találkozót. A bevezető előadást követő beszélgetésen a legtöbb szó a szövetkezeteket érintő törvényjavaslatról esett, amelynek a közvitája április 11-éig tart. Tekintettel arra, hogy a vajdasági földművesek sorsát nagyban befolyásolja majd a régóta várt jogszabály, a törvényjavaslattal kapcsolatos álláspont kidolgozását egy héttagú munkacsoportra bízták, melynek elnöke Dobai János, tagjai: Szabó József, Kovács József, Madarász Gyula, Bata Erzsébet, Kovács Géza és Nagy Miklós.