2024. március 29., péntek

Davis kupa: Ilija Bozoljac volt a hős

Szerbia válogatottja 2-1 arányban vezet az USA ellen

Amit Viktor Troicki elmulasztott pénteken éjjel, egy nappal később bepótolta Ilija Bozoljac, így Szerbia válogatottja továbbjutást sejtető 2:1-es vezetéssel várta Boise-ban a Davis-kupa negyeddöntője USA elleni meccsének zárónapját.

A meccset John Isner és Novak Đoković nyitották. Eleinte az amerikai volt a jobb, ő szerzett elsőnek breakelőnyt, de szárnyalása rövid ideig tartott. Đoković azonnal egyenlített, az első játszmát rövidítésben nyerte, a másik kettőt pedig egészen tetszetős játékkal sokkal könnyebben. Sam Querrey és Viktor Troicki találkozója a hajráig egyenrangúnak tűnt, a szerb 2:1-re vezetett, de a negyedik és ötödik játszmában alulmaradt, s ezután azt lehetett volna megjósolni, hogy a végső döntés az utolsó egyesre, Isner és Troicki csatájára marad, hisz az amerikai párost és Novakot Querrey ellen biztos pontszerzőnek tekinthettük. Az USA–Szerbia mérkőzés azonban szombaton egészen más mederbe terelődött. Ilija Bozoljac és Nenad Zimonjić bátran és csatára hangoltan álltak ki a világelső Bryan fivérekkel szemben. Sok hibával és látványos labdamenetekkel tarkított viadalban a szerb kettős rövidítésben szerzett 2:0-s előnyt, majd szoros küzdelemben veszítette el a következő két játszmát, míg az ötödik valóságos maratoni dráma volt. Egészen váratlanul Bozoljac és Zimonjić bírták jobban idegekkel, a meccs hőse pedig vitathatatlanul a kiismerhetetlen Bozoljac volt, akiről a rivális alig tudott bármit, ezért gyakran meglepetés érte őket.

Az éjjel Đoković pontot tehetett a mérkőzés végére, ami esetében részben azért is fontos, mert a negyeddöntő egyéni meccsei egyenként 65 ranglistapontot érnek, így a világelső bepótolhatna egy keveset abból, amit Miamiban veszített el a Haas elleni váratlan vereség révén.

A mérkőzés győzte az elődöntőben a Kanada–Olaszország meccs győztesével találkozk, a másik ágon pedig a már továbbjutott címvédő Csehország az Argentína–Franciaország meccs győztesét várja.

Az éjjel fejeződött be két női torna is. Charlestonban Jelena Janković kellemes meglepetést okozott, hisz bejutott a döntőbe, közben az aktív teniszezőnők között a hatodik lett, aki pályafutása során 500 WTA-meccset nyert meg. Jelena most 501 győzelemnél tart, ennél többet pedig csak V. Williams (631), S. Williams (576), Tamarine Tanasugarn (531), Nadia Petrova (527) és Francesca Schiavone (511) jegyzett. Janković a negyeddöntőben könnyen nyert a 19 éves amerikai Eugenie Bouchard ellen, az elődöntőben pedig meglehetősen sok gondja volt a svájci Stephanie Vögelevel, aki 23 évesen, egészen váratlanul lendült nagy formába. A döntőben az éjjel Janković és S. Williams tizedszer mérkőztek egymással.

Monterreyben a magyar Babos Tímea nem védte meg a serleget, hisz a negyeddöntőben alulmaradt a román Monica Niculescu elleni meccsen. A küzdelem a második játszmában 3:2-ig volt egyenrangú. A következő héten három kevésbé rangos tornát tartanak. A férfiak Houstonban és Casablancában játszanak, ahol Nicolas Almagro és Stanislas Wawrinka az első kiemeltek. A nők a lengyel Katowicében lépnek fel, az első kiemelt a cseh Petra Kvitova, az egyetlen szerbiai résztvevő pedig Vesna Dolonc, aki a rajton a luxemburgi Mandy Minellával találkozik. Dolonc 95., Minella pedig 97. a ranglistán, s ez lesz az első egymás közötti összecsapásuk.

Davis-kupa, negyeddöntő: USA–Szerbia 1:2 (Isner–Đoković 6:7, 2:6, 5:7, Querrey–Troicki 7:6, 3:6, 4:6, 6:1, 6:4, B. Bryan, M. Bryan–Bozoljac, Zimonjic 6:7, 6:7, 7:5, 6:4, 13:15), Kanada–Olaszország 2:1, Argentína–Franciaország 2:1, Kazahsztán–Csehország 1:3. Euro-afrikai zóna, II. csoport, a bennmaradásért: Magyarország–Luxemburg 1:2.

CHARLESTON. – A női torna nyolcaddöntőjében: S. Williams–Burdette 6:4, 6:2, Šafarova–Cirstea 6:3, 5:7, 6:1, Keys–Mattek 7:6, 6:4, V. Williams–Lepcsenko 6:2. 4:6, 6:2, negyeddöntő: S. Williams–Šafarova 6:4, 6:1, V. Williams–Keys 6:4, 6:4, Janković–Bouchard 6:2, 6:1, Vögele–Wozniacki 3:6, 6:4, 6:3, elődöntő: S. Williams–V. Williams 6:1, 6:2, Janković–Vögele 6:4, 6:7, 6:2.

MONTERREY. – A női torna negyeddöntőjében: Niculescu–Babos 7:5, 6:2, Kerber–Morita 6:2, 6:1, Pavlucsenkova–Davis 6:2, 7:5, Kirilenko–U. Radwanska 6:1, 6:4, elődöntő: Kerber–Kirilenko 6:4, 2:6, 6:2, Pavlucsenkova–Niculescu 3:6, 6:2, 6:4,