2024. április 19., péntek
ÚJ KÖNYV

Madárnaptár

A vajdaságiak többsége tudni fogja kiről és miről van szó, ha azt mondjuk: Gergely József Madárnaptár. Ugyan lehet, még nem hallottak róla, hogy biológus és madarász munkatársunk, Gergely József Madárnaptár címen kötetbe foglalta negyed évszázados újságírói munkásságának tapasztalatait, egyfajta madártani tablót kínálva fel a közösségnek, de látatlanban is sejthetik, hogy új könyvéből a vajdasági madárvilág köszön vissza képben és szóban, igényes elrendezésben és köntösben. Ha így gondolják, valóban nem tévednek.

A madarakról és szokásaikról szóló kötetbe válogatott cikkek eredetileg a lapunkban, az 1993-ban megszűnt Szivárvány melléklet Madárnaptár rovatában jelentek meg. Ebben a mellékletben számolt be a szerző hétről hétre az éppen aktuális madármegfigyeléseiről, az adott időszak természeti jelenségeiről, a természetjáró ember élményeiről. A Szivárvány megszűnésével a Madárnaptár is eltűnt a lap hasábjairól, de ennek ellenére Gergely József tollából rendre értesülhettünk mindarról, ami közvetlenül vagy közvetve kapcsolódik a madarak életéhez és védelmükhöz. Az elmúlt 25 évben lapunkban megjelent írások aktualizálása nyomán készült a csodásabbnál csodásabb természetfotókkal illusztrált kötet, melyeknek ugyancsak Gergely József a szerzője.

Felületesek és talán igazságtalanok is lennénk, ha csak a gazdag illusztrációs anyagra hívnánk fel a figyelmet. A csaknem 150 oldalas, kemény kötésű Madárnaptár értő szerzője ugyanis tudása legjavát vitte a kötetbe. Beszámol érdekes madarakról, szűkebb környezetünk madarairól, a gyűrűzésről, a madarak vonulásáról, a vajdasági vizek világának jellegzetességeiről, a madárvédelemről, mely elválaszthatatlan a természetvédelemtől. Olyan és akkora ismeretanyagot nyújt, amit egy tankönyvben sem találhatunk meg, főleg nem ilyen értő és olvasmányos formában.

A Madárnaptár az Életjel Könyvek kereken 150. kiadványa, megjelenését a Bethlen Gábor Alap támogatta, nyomdai megmunkálását pedig a szabadkai Grafoprodukt Nyomda jegyzi. Beszerezhető Zentán a Magyar Szó/Tiszavidék szerkesztőségében, illetve a szerzőnél (064/80-55-106) és Szabadkán a Danilo Kiš könyvesboltban, valamint a Városi Múzeum ajándékboltjában.