2024. április 24., szerda

Nincs jele katonai készülődésnek Észak-Koreában

William Hague brit külügyminiszter szerint megvan a veszélye annak, hogy a jelenlegi kiélezett helyzetben az észak-koreai rezsim "esetleg elszámítja magát"

William Hague, a brit diplomácia vezetője a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: az utóbbi hetekben nem történt kívülről megfigyelhető változás az észak-koreai társadalom életében, és a szárazföldi erők olyan jellegű átcsoportosítását sem lehet érzékelni, amilyenre egy "totális konfliktus" felkészülési időszakában számítani lehetne. Az utóbbi időszak fejleményei mögött az állhat, hogy az észak-koreai rezsim a társadalom "intenzív militarizálását" igyekszik igazolni az ország elleni külső fenyegetésről szóló, egyre élesebb retorikával.

A brit külügyminiszter szerint ehhez hasonlót már sokszor lehetett tapasztalni önkényuralmi rezsimek részéről a történelem során. Észak-Korea olyan időszakban fejleszti rakétáit, amikor az ország lakosságát rendszeres és súlyos élelmiszerhiányok sújtják, "ennek igazolására pedig külső fenyegetésre van szükség, amelyre hivatkozni lehet" - mondta Hague a vasárnapi BBC-műsorban. A miniszter szerint "óriási szakadék tátong" Észak-Korea katonai ambíciói és gazdasági realitásai között.

"Az emberek két kezükkel művelik a földet, még egy traktorjuk sincs, vannak viszont közepes és nagy hatótávolságú rakéták mozgatására alkalmas gépezetek (...) Ezen az úton haladva Észak-Korea végül egy barátok nélküli, nemzetközileg - még Kínától is - elszigetelt, csődben lévő országgá válik" - fogalmazott a brit külügyminiszter.

Hague szerint ugyanakkor megvan a veszélye annak, hogy a jelenlegi kiélezett helyzetben az észak-koreai rezsim "esetleg elszámítja magát". Ennek kockázataira a vasárnapi brit lapok is felhívják a figyelmet. A konzervatív The Sunday Times elemzése szerint előfordulhat például, hogy Phenjan korlátozottnak szánt szárazföldi vagy haditengerészeti műveletbe kezd, amely azonban "durva ellencsapáshoz" vezet az Egyesült Államok és Dél-Korea részéről - jelentette Kertész Róbert, az MTI tudósítója.

A Koreai-félsziget kialakult helyzet miatt, valamint a félreértés és a téves helyzetfelmérés elkerülése végett a Pentagon úgy döntött, hogy elhalasztja a jövő hétre tervezett kísérletet a Minuteman 3. típusú ballisztikus rakétával. Emellett későbbi időpontra tettek át az amerikai és a dél-koreai vezérkari főnök április 16-ára tervezett találkozóját. Martin Dempsey és Dzsung Szung Dzso Washingtonban találkozott volna.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik névtelenül nyilatkozó magas beosztású tisztségviselője elmondta, hogy a rakétakísérletet feltehetően a jövő hónapban hajtják végre. Megjegyezte, hogy a tesztnek semmi köze nincs Észak-Koreához, de az Egyesült Államok annak még a látszatát is el akarja kerülni, hogy súlyosbítani akarná a válságot, viszont továbbra is kész arra, hogy megtoroljon bármilyen, onnan érkező támadást, egyúttal pedig ragaszkodik ahhoz, hogy arzenálja megbízhatósága érdekében tesztelje interkontinentális ballisztikus rakétáit.

A Minutemen 3. interkontinentális rakéta tesztjét az eredeti tervek szerint a jövő héten hajtották volna végre a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról. Az Egyesült Államok szokatlan óvatossága Phenjan közelmúltbeli harcias retorikájával magyarázható. Észak-Korea a minap atomtámadással fenyegette meg az Egyesült Államok csendes-óceáni támaszpontjait, illetve olyan hírek érkeztek a 30 éves Kim Dzsong Un vezette sztálinista országból, hogy hadserege két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát telepített a keleti partvidékre.

A Fehér Ház a minap közölte, nem lepődne meg azon, ha Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtana végre.

Irán visszafogottságra intette vasárnap a két Koreát és az Egyesült Államokat, és felszólította mindhárom országot, hogy tartózkodjon mindennemű provokatív cselekedettől. Svájc közben felajánlotta közvetítői szolgálatait Észak-Koreának, hogy segítsen az egyre fokozódó válság megoldásában. Egy meg nem nevezett svájci szóvivő tájékoztatása szerint a svájci külügyminisztérium a közelmúltban kapcsolatba lépett az észak-koreai hatóságokkal, de egyelőre nem terveznek semmilyen tárgyalásokat. Svájc segíteni akar a helyzet enyhítésében és a megoldás felkutatásában, "ha az érintett felek ezt kívánják", például azzal, hogy helyszínt biztosítana a tárgyalásoknak.