2024. március 29., péntek

Hetven százalékban teljesítve

2008 óta épül, még nem népesült be – Hol tart a topolyai diákotthon építése?

 A Zobnaticai-tó partján, a Mezőgazdasági Iskola közvetlen közelében épülő diákotthon alapkövét 2008 februárjában helyezték le. Az alapkőletételkor még a tartományi és az önkormányzati tisztségviselők is bíztak abban, hogy a diákotthon a soron következő tanévben már fogadhatja lakóit. Az otthon azonban még most, öt év elteltével sem szolgál a tanulók lakóhelyéül.

A késedelem okairól, az építkezési folyamat jelenlegi állásával kapcsolatban a 2013-as építkezési időszak küszöbén Kókai Mernyák Melinda topolyai polgármestert faggattuk.
2008-ban még hatvanmillió dináros összértékű beruházásként jegyezték a leendő építményt. Mostanáig azonban már mintegy százkilencmillió dinárt utalt át a Vajdasági Nagyberuházási Alap a topolyai diákotthon építési munkálataira kiírt pályázatukon nyertes kivitelezőnek, az újvidéki Kovačević építőipari vállalatnak, amely négy alvállalkozóval, közülük a legjelentősebbnek számító topolyai Port Express Kft.-vel dolgozik együtt a munkálatok lebonyolításán, ez idáig hetvenszázalékos teljesítményt felmutatva. Mint azt a polgármestertől megtudtuk: további húszmillió dinár szükséges még a felszerelésre, a beruházás teljes körű megvalósításáig. A húszmilliós keretet a topolyai önkormányzat pályázati támogatásból tervezi fedezni. Elsősorban a belgrádi oktatási minisztérium irányában kíván pályázni, illetve egyéb alapokhoz is fordulna segítségért. Az elmúlt év augusztusában a topolyai önkormányzat illetékesei arról nyilatkoztak lapunknak: ha nem járnak sikerrel, nem tudnak támogatót találni, a 2013-as évi költségvetési keretösszegből az önkormányzat részben önerőből megpróbálná fedezni a költségeket.
– Erre a lépésre nem került sor, a 2013-as évi községi költségvetési keretben nem különítettünk el összeget a diákotthon építési céljaira, ugyanis nem éreztük elég biztosnak a kivitelezés idei évi sikeres lezárását. A fő kivitelező kb. két héttel ezelőtt postázott, az önkormányzathoz intézett levelében arról tájékoztatott, hogy 2013 június végéig befejeződik a topolyai diákotthon építési folyamata. A késedelem okai között tarthatjuk számon, hogy a Vajdasági Nagyberuházási Alap által a diákotthon építkezési munkálataira jóváhagyott összeg folyósításánál nem a tervezett ütemben valósultak meg a kifizetések a kivitelező irányában, bár 2012. december végéig az átutalások megtörténtek. Továbbá az is tény, hogy maga a kivitelező is késlekedik a munkálatok lefolytatásával, utolsó ízben a kedvezőtlen, az építkezési munkálatok lefolytatásához nem megfelelő időjárási körülmények szerepeltek az indoklásában, amikor a késedelem okaira világított rá – nyilatkozta a polgármester.
Mint arról korábban már cikkeztünk, a 2009-es év végéig a diákotthon létesítésének céljából a mostanáig az alap által rendelkezésre bocsátott teljes összegnek körülbelül a felét, ötvenegymillió dinárt utaltak át, az azt követő két évben pedig további, részletekben történő kifizetések valósultak meg. A topolyai önkormányzat is hozzájárult a diákotthon létrehozásához. Az építési tervek elkészítését fedezte, a telket biztosította, a kommunális csatlakozás költségeit finanszírozta, majd ötmillió dináros beruházásnak köszönhetően új trafóállomást is létrehoznak a diákotthonnál, ugyanis 2012 nyarán kiderült: nem elegendő az az árammennyiség, amelyet az épületig tudnak juttatni. 2012 tavaszán a topolyai Komgrad kivitelezésében a diákotthon vízvezetékrendszere elkészült, a csatornarendszer kiépült, az épület erkélyei állnak, azonban például a létesítmény külső festése, az épületbelső kerámiázása, a központi fűtés szerelése, elektromos hálózatának kiépítése még folyamatban van. Az Árutartalékok Igazgatósága jóvoltából a konyhai felszerelés jelentős részével már rendelkezik a diákotthon, jóvoltukból jutottak parkettához és világítótestekhez is. A kollégiumi szobák belső berendezésének beszerzése remélhetőleg szintén pályázati pénzekből valósul majd meg a jövőben.
Mint azt Kókai Mernyák Melinda polgármester hangsúlyozta: egyelőre harminckét szobában, hatvannégy diáknak tudnak majd férőhelyet biztosítani a szenttamási MB Projekt Kft. által tervezett létesítményben. A tetőtérben később újabb szobák is létesülhetnek, ahol újabb negyven tanuló kaphat majd helyet. Az otthon kivitelezésével huszonhárom új munkahely is teremtődik Topolyán, közülük heten tanári munkakörben tevékenykednek majd, ugyanis a leendő diákotthonban nemcsak lakhatást biztosítanak a tanulók számára, hanem állandó tanári felügyelet alatt is lesznek a diákok, és a tanulásban is segítséget kapnak.
Topolyának jelenleg 1433 középiskolás tanulója van. A tizenöt helyi közösséggel rendelkező Topolya községből, valamint Szabadka, Kishegyes, Kúla, Óbecse, Apatin, Zenta,  Zombor és Gombos községből valók a város három középiskolájában: a Dositelj Obradović Gimnáziumba és Közgazdasági Középiskolában, a Sinkovics József Műszaki Középiskolában, valamint a Mezőgazdasági Iskolában tanuló középiskolás ingázó diákok. Közülük legtöbben, ebben az iskolaévben mintegy ötszáznyolcvanan, a mezőgazdasági iskola tanulói. A topolyai, a 2012–2013-as tanévben hatszázhatvanegy diákot jegyző Mezőgazdasági Iskola tanulóinak jelenleg tehát nyolcvannyolc százaléka utazó diák. 453 diák tanul jelenleg a gimnáziumban és közgazdasági középiskolában, közülük kétszázötvenkilenc tanuló, vagyis kb. ötvenhét százalék az ingázó. 319 tanuló folytat tanulmányokat a topolyai műszaki szakközépiskolában. Közülük kb. hatvanhat százalékot tesz ki azon diákok száma, akik nem topolyai lakosok: 212 tanuló. Jelenleg tehát a Topolyán tanuló középiskolások hetvenhárom százaléka utazó diák.
A városban három középiskola van, természetesen mindhárom tanulói igénybe vehetik majd a jövőben a középiskolai diákotthon szolgáltatásait. Az elmúlt években a topolyai középiskolás diákok körében végzett felmérések alapján kiderült, körülbelül száz azon tanulók száma, akik egy iskolaévben igényelnék a kollégiumi elszállásolást. A diákotthonba való bejutásra vonatkozó követelményrendszer állami rendeletek által szabályozott. Mivel a Mezőgazdasági Iskola tanüzemmel is rendelkezik, 111 hektáron gazdálkodik, továbbá nagy állatállománya is van, azt tervezi, hogy a jövőben, ha erre lehetőség adódik, élelmiszerrel látná el a diákotthont. A topolyai illetékesek remélik: az otthon amellett, hogy elsősorban oktatási célokat szolgál majd, a szünidők idején, tekintettel a tó közelségére, idegenforgalmi szempontból is meghatározó szerepet tölt majd be.