2024. március 28., csütörtök

Őszig befejezik a diákotthont

Adán április végétől folytatódik a középiskolai kollégium építése

2010 őszén kezdődött el Adán a rekreációs központban lévő egyemeletes felderítőotthon, vagyis az ORTC-épületének középiskola kollégiummá való átalakítása a Tartományi Nagyberuházási Alap 30 millió dináros támogatásával. Az elmúlt években a létesítmény átépítése megszakításokkal és vontatottan haladt, miután a TNA alap nem folyósította a megígért támogatás.

A beruházó, vagyis az adai önkormányzat időközben kifizette a költségek egy részét, de az épületet azóta sem sikerült befejezni az évente elhangzó újabbnál újabb ígéretek ellenére sem. A munkálatok jelenleg is szünetelnek, azonban az adai önkormányzat és a kivitelező cég képviselőinek legújabb ígérete szerint április 20-án folytatódik az építkezés, és szeptember végéig befejezik a diákotthont.
A leendőbeli kollégiumi épületének rekonstrukcióját végző belgrádi Porr-Millennium Team konzorcium felelős építésvezetője, Kovačević Gabriella építészmérnök elmondta, hogy április 20-án kezdik meg a munkálatokat:

– Az épületen elsőként a tetőszerkezetet szeretnénk befejezni, miután az épületen két éve nincs tető. Ez azért is fontos, hogy ne ázzon tovább a szerkezet, és kiszáradjanak a falak. A tetőszerkezet elkészülte után ugyanis további egy hónapot kell várni arra, hogy megfelelően kiszáradjon a szerkezet, és megkezdhessük az építészeti munkálatokat, illetve a víz- és villanyhálózat kiépítését. Az épületben új nyílászárókat szerelünk fel. Az diákotthont az időjárási viszonyoktól függően szeptember végéig vagy október elejéig szeretnénk befejezni – közölte a felelős építésvezető.
Az adai önkormányzat nagyberuházásokért és a helyi gazdaságfejlesztéséért felelős osztályvezetője, Horti György elmondta: a középiskolai kollégium kiépítése pénzhiány miatt húzódott el, miután a finanszírozó, a Tartományi Nagyberuházási Alap nem fizetett.
– Bilicki Zoltán polgármester emiatt aláírt egy egyezményt az alappal, mivel időközben anélkül is átvállaltunk bizonyos költségeket, mert láttuk, hogy a munkálatok másként leállnak. Az egyezmény szerint körülbelül fele-fele arányban osztozott meg a két fél a költségeken. Ebből az adai önkormányzat 16 millió dinárt vállalt át, TNA-nak viszont 15 millió dinár maradt – magyarázta Horti György.
– A beruházás teljes összege egyelőre 31 millió dinár. Ez azonban valószínűleg növekedni fog, mert ebben az összegben nincs beleszámítva az épület berendezése. Továbbá változtatni kellett a rekonstrukciós terveken is, ami egyébként fékezte a munkálatok ütemét. A terveket azért kellett megváltoztatni, mivel a tervező nagyon alacsony tetőtéri szobákat tervezett. Az önkormányzat a kivitelezővel viszont úgy döntött, hogy megemelik az épület falát annyira, hogy a tetőtér is jól kihasználható legyen.

A módosítás miatt a tervező úgy döntött, hogy a súlycsökkentés érdekében az épületen lévő cserepet könnyebb tetőfedőre kell cserélni. A munkálatok ekkor akadtak meg. A tervváltoztatás és a fizetési gondok miatt nem került az épületre tető, amely így beázott. Végül a polgármester aláírta a megállapodást a költségek megosztásáról TNA-val, hogy befejezzük ezt a beruházást, amelybe belekezdtünk. Emellett megpróbált minden módon hatni a kivitelező cégre, hogy elvégezze a munkálatokat.
Ez sikerült is elérni, és március elején elkezdtük a munkát az új felelős építkezésvezetővel, Kovačević Gabriellával, aki a helyszínen ellenőrzi és szervezi meg a kollégium építését. A kivitelező ígérete szerint április 20-tól folytatják az építkezést, amit nem fogunk siettetni, függetlenül a megszabott határidőtől, hogy a tetőszerkezet elkészítése után minél jobban kiszáradjanak a falak. A beruházásra az adai önkormányzat egyelőre 6,5 millió dinárt költött, az ígéretek szerint a következőkben a TNA is fizetni fogja a ráeső részt – nyilatkozta Horti György.
Az adai önkormányzat osztályvezetője elmondta, hogy a 47 személyes középiskolás kollégium teljes berendezése körülbelül 4 millió dinárba fog kerülni. Az önkormányzatban azt remélik, hogy szeptember végére, október elejére elkészül az épület, amelynek berendezése Horti György szerint már csak pénz kérdése. A helyi önkormányzatban arra számítanak, hogy év végéig használható állapotban helyezhetik a középiskolai kollégiumot.