2024. április 19., péntek

Műemlékek lebontását kezdeményezik

A nagybecskereki városi tanács javaslatára a városi képviselő-testület hétfőre bejelentett ülésének napirendjén szerepel majd az a határozatjavaslat is, mely azoknak az épületeknek a lebontását szabályozza, amelyek összedőlhetnek. Az építészeti felügyelőség négy megroggyant épület lebontását javasolja: ebből kettő a város főutcáján található (az Aleksandar Karadordević 26. és a 40. szám alatti, egyemeletes épületekről van szó), valamint a Ristić brigadéros utca egyik háza és az egykori spirituszgyár épülete. A dolog azonban nem ennyire egyszerű, mivel ezek az épületek műemlékek, állami védelem alatt állnak. Ez azt jelenti, hogy a bontásnál sokkal egyszerűbb építészeti beavatkozásokhoz sem lehet hozzáfogni a Műemlékvédő Intézet beleegyezése és ellenőrzése nélkül.

Igor Virijević, a városi kommunális rendőrség vezetője szerint ezek az épületek valamelyike egy hónapon belül összedőlhet, ami emberi életeket is veszélybe hozhat. A főutca 40. házszám alatti épületének egy része nemrég rádőlt az adóhivatal szomszédságban levő irodájára, és csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem sérült meg. A napokban pedig beszakadt a 26. szám alatti, már korábban kiürített épületnek a teteje, és folyamatos veszélyt jelent a járókelők számára. Felújítását már rég el kellett volna kezdeni, de az általános pénzhiány mellett, gondot okoz az is, hogy az épület egy része magántulajdonban van. A tulajdonosok többsége viszont nem akar, de valószínűleg anyagi megfontolásból nem is bír részt vállalni az épület felújításában.

A Műemlékvédő Intézet szakemberei szerint a pontatlan információk miatt a javaslat zűrzavart okozott a város közvéleményében. Tudni kell, hogy a hosszadalmas eljárásban, lehetetlen egy műemléket kitörölni a jegyzékből, a Köztársasági Műemlékvédő Intézet, a kulturális minisztérium, végső fokon pedig a szerbi kormány jóváhagyása nélkül. Bojan Kojčić művészettörténész és restaurátor szerint – bár volt néhány ilyen kezdeményezés – az elmúlt ötven év alatt ilyesmire szinte nem volt példa, és szerinte valószínűleg nem lesz Nagybecskereken sem. Ha az önkormányzat netán mégis hozna egy ilyen bontási határozatot, akkor azzal megsértenék a törvényt.

Az ügybe bekapcsolódott a politika is. Az Új Szerbia (amelynek képviselője a városi tanácsban a határozattervezet egyik előterjesztője volt) sajtótájékoztatóján közölte, hogy az önkormányzat már megtalálta a bontáshoz szükséges pénzt is. Mégpedig a főutca 29. és 43. szám alatti, visszaszármaztatás alatt álló épületeinek a felújítására szánt pénzek átirányításából.

A nagybecskereki lakásgazdálkodási közvállalat a rendszertelenül fizető bérlők, részben pedig a költségvetésből kapott alacsony részesedés miatt képtelen komolyabb beruházást végezni a rábízott mintegy 17 ezer négyzetméternyi lakótéren. Csak sürgős beavatkozásokra – elsősorban a beázó tetők javítására futja. Sajnos ezekből is van elég, hisz minden harmadik-negyedik tető beázik.