2024. április 25., csütörtök

Végre egy jó hír a szlovén–horvát kapcsolatokról!

Tudósítónktól

A szlovén parlament kedden egyetlen ellenszavazat nélkül ratifikálta Horvátország európai uniós csatlakozási szerződését. Így Horvátország július elsejével az Európai Unió 28. tagországa lesz. Zoran Milanović horvát kormányfő, aki a parlament ülésén Vesna Pusić külügyminiszterrel együtt meghívott vendégként ott volt a karzaton, kijelentette, hogy ez mindkét ország számára egy jelképes esemény. Ugyanígy vélekednek a hírmagyarázók is, akik szerint új fejezet kezdődött Szlovénia és Horvátország kapcsolataiban, elsősorban ami a gazdasági együttműködést és a nyugat-balkáni térséget érintő kérdéseket illeti. Egy szóval vége szakadt a kétoldalú kapcsolatokban eddig tapasztalható feszültségnek. Ami a kétoldalú kapcsolatok utóbbi húsz évének sajátos mivoltát illeti, azt jól érzékelteti Štefan Füle európai uniós bővítési biztos keddi kijelentése, miszerint ő erről egy bestseller könyvet tudna írni.

Zoran Milanović jelenléte a parlamentben a szavazás idején jól illusztrálja, hogy valóban új szakaszba léptek a kétoldalú kapcsolatok. A szomszédos ország miniszterelnöke még csak a második külföldi kormányfő, aki valaha is átlépte a szlovén demokrácia szentélyének küszöbét. Előtte Jerzy Buzek lengyel kormányfőt érte ez a megtiszteltetés még valamikor 1998-ban. Joggal feltételezhetjük, hogy Alenka Bratušek miniszterelnök asszony és Borut Pahor köztársasági elnök Zoran Milanović meghívásával azt óhajtották tudatni, hogy megérett a felismerés, miszerint ezentúl az együttműködésnek és szükség esetén egymás megsegítésének kell előtérbe kerülni.

Horvátország különben nem éppen kedvező időpontban válik az európai népek nagy családjának tagjává, mert a pénzügyi válság miatt nagy próbatétel előtt áll az unió egyik alapvető pillére, a szolidaritás. A bővítés egyrészt jó hír az unió számára, mivel azt jelenti, hogy számos ország számára még mindig vonzó célpont, másrészt viszont egyre jobban felerősödik a vélekedés, hogy legalább egy évig szüneteltetik majd a bővítést, részben az általános pénzügyi válság, részben pedig az unió sorainak konszolidálása miatt.

A horvát csatlakozásnak köszönhetően délebbre költözik az uniós határ és ez Szlovénia érdeke is. A szlovén–horvát határon megszüntetik a vámvizsgálatot, mindössze a rendőrség marad ott. Ezzel kapcsolatban Horvátország már jelezte: igyekezni fog 2015-ig bejutni a schengeni övezetbe, ami után megszűnik minden ellenőrzés és szavatolt lesz a határok nyitottsága. Ez jó hír, elsősorban a Szlovénia déli határa mentén élő lakosoknak, akik még jól emlékeznek Jugoszláviára és a határok nélküli életre. A világból és a régióból egymás után sorjázó rossz hírek tömkelegében a horvát csatlakozási szerződés ratifikációja a szlovén parlamentben végre egy valóban jó hír.