2024. március 29., péntek

Vajdasági nyilatkozat készül

Pajtić: A tartományi parlament szerdán Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot fogad el – SZDP: Pajtić „a külföldi hatalmak eszköze Szerbia belső destabiliz

„Megvonják Vajdaságtól a korábban szerzett jogokat is, ami példátlan a korszerű európai gyakorlatban. A nyilatkozat egy komoly figyelmeztetés lesz, amely az autonómia elvének, az alkotmányos és törvényi megoldásoknak a megszegésére hívják fel a figyelmet, amely ugyanakkor gyengíti a jogállamot és ellentétes a demokratikus európai gyakorlattal is. Ezzel veszélybe sodorják a stabilitást és a felelős állam normális működését – mondta Bojan Pajtić tartományi kormányfő. Mint hozzátette, a jelenlegi köztársasági hatalomnak „erőt kell vennie magán, hogy elviselje a kilencvenes évek romboló politikájának terhét Koszovó esetében és, „erőt kell vennie magán, hogy súlyos, de hosszú távú döntéseket hozzon”.

„Azonban, Vajdaság nem lehet az a gyakorlótér, ahol kitör a kikényszerített és népszerűtlen lépések miatt felgyülemlő düh és frusztráció. Vajdaság parlamentje nem egyezik bele abba, hogy a tartomány és polgárainak jogait egy civil szervezet, vadász vagy halászegyesület kötetlen formájú szabályozásának szintjére süllyesszék” – áll a tartományi kormányfő írásos közleményében. Ugyanakkor, mint hozzáteszi, Vajdaság teljes mértékű támogatásáról biztosítja a köztársasági hatalmat, hogy világosan kiálljon Szerbia európai útja mellett.

Mint hozzáteszi, nemrégiben „az alkotmányos garanciákkal ellentétben” csökkentették azt a keretet, amelynek alapján a Vajdaságnak szánt minimális pénzeszközök mennyiségét meghatározzák, és a köztársasági hatalom, alkotmányellenes döntésével, a tartományi szervekkel való konzultáció nélkül az alkotmánnyal ellentétesen rendelkezik a tartomány vagyonával.

Pajtić azt is kiemelte, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a tartományi kormány követelését, hogy a Vajdaság hatásköreit megállapítás törvény értelmében a tartomány képviselői számára is biztosítsanak meghatározott tulajdonjogot az Újvidéki Vásár vezetésében.

„Tömegesen váltják le a jelentősebb állami intézmények igazgatóbizottsági tagjait, azok mandátumának letelte előtt, törvényes alap és bármilyen indoklás nélkül. Pártkádereket neveznek ki, a tartományi és az önkormányzati szervek, a szakma és a szakszervezetek véleményének kikérése nélkül” áll Pajtić közleményében.

Elítélte Bojan Pajtić bejelentetett szándékát a Szerb Haladó Párt. Mint Igor Mirović a haladók vajdasági vezetője elmondta, ez a legrosszabb pillanat a szerb állam életében ilyesmire, „amelynek államvezetése komoly erőfeszítéseket tesz az állam egységének megőrzésére”.

„Vajdaság kormánya és Bojan Pajtić figyelmesen választották ki a pillanatot e nyilatkozat beterjesztésére, és tették arra a napra, amikor az államnak definiálnia kell stratégiáját Koszovó vonatkozásában, külön nyugtalanító szimbolikával annak dátumát illetően. Vajdaság tulajdonosai április 10-re tették a vitát, a napra, amikor a második világháború során az egyik legszörnyűbb fasiszta állam megalakult (a független horvát állam, az NDH – a szerk. megj.)” – mondta.

Értékelése szerint a nyilatkozat hemzseg a találomra kitalált minősítésektől és különféle téziscserétől Vajdaság állítólagos veszélyeztetettségét illetően és az nem más, mint a vajdasági kormány és Bojan Pajtić kísérlete, hogy 13 éves, kudarcokkal és visszaélésekkel teli uralmukat új fényben tüntessék fel, elkerülve a politikai és minden más jellegű felelősséget azért a helyzetért, amelyben ma Vajdaság van.

Mirović arra szólított fel minden pártot és Vajdaság polgárait, hogy erőteljesen, politikai eszközökkel válaszoljanak e nyilatkozatra és mutassanak rá az állam egységének, az alkotmánynak és a törvényeknek a megőrzése szükségességére.

A Szerbiai Demokrata Párt szerint Pajtić bejelentése, miszerint a parlament szerdán elfogad egy ilyen nyilatkozatot, nem más, mint „újabb ultimátum az állam szétverésére”.

„Abban a pillanatban, amikor Szerbia az EU lecsupaszított fenyegetéseinek és zsarolásának van kitéve, ahelyett, hogy minden párt és az egész állam Szerbia joga mellett állna ki, hogy az megvédje nemzetközileg elismert határait, Pajtić ezt a pillanatot választotta arra, hogy belülről döntse meg Szerbiát” – mondta Petar Petković a párt szóvivője. Szerinte összehangolt külső és belső támadás zajlik Szerbia ellen, amelyben Pajtić „a külföldi hatalmak eszköze Szerbia belső destabilizációjára”.

Mint az SZDP kifejti, „az EU által adott ultimátum kedden 16 órakor jár le, mindjárt másnap pedig érkezik az ultimátum a vajdasági hatalomtól”. Szerintük Pajtić „először elfogadtatta Vajdaság alkotmányellenes statútumát, amellyel államot alapított az államon belül, most pedig a külföldi hatalmakhoz társul, az ország belső jogrendjének megdöntése céljából”.