2024. április 25., csütörtök

Emelkedik Módosnál a Temes szintje

A folyó meghaladta a 600 centiméteres szintet, rendes árvízvédelmi készültség van hatályban

Meghaladta a 600 centimétert a Temes szintje Módosnál, ezért a folyónak az országhatártól Szécsányig terjedő szakaszán rendes árvízvédelmi készültséget vezettek be. A szivattyúkat mindenhol üzembe helyezték, de az illetékesek adati szerint Tamáslakánál kisebb mértékben kiöntött a folyó, ugyanis elöntötte a helyi utat.

Predrag Milošević szécsányi polgármester szerint a Temes szintje szombaton délig 10 centimétert emelkedett, de egyelőre nem számítanak komolyabb problémákra.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet korábban a nap folyamán arra hívta fel a figyelmet, hogy számos szerbiai folyó szintje meghaladja a rendes árvízvédelmi szintet, enyhe növekedéssel.

Módoson 2005-ben okozott katasztrofális pusztításokat az árvíz, akkor a helybelieknek szinte mindene megsemmisült. Az állam akkor több mint háromszáz új házat épített azoknak, akiknek a Temes vize romba döntötte az otthonát.

Predrag Marić a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekért felelős osztályának vezetője a Tanjugnak azt mondta, minden folyó szintje emelkedik, országos szinten a legkritikusabb a helyzet Šabacnál, de egyelőre a víz még nem veszélyeztet épületeket vagy embereket. Szerinte külön aggodalomra ad okot a tény, hogy éjszaka és holnap további esőzések várhatóak.

A rendkívüli helyzetekért felelős köztársasági törzskar hétfőn tart rendkívüli ülést, amelyen Ivica Dačić kormányfő, a törzskar parancsnoka is részt vesz.