2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Vesztett a PKB

A nagybecskereki gazdasági bíróság pénteki határozatában elvetette a belgrádi PKB mezőgazdasági korporáció keresetét, amelyet Nagybecskerek város és a Szerb Köztársaság ellen nyújtottak be – állítólagos birtokháborítás miatt. A PKB ugyanis azt állítja, hogy a nagybecskereki önkormányzat – köztársasági jóváhagyással – a csentai és a perlaszi határban bérbe adott 1500 hektár földterületet, melyet évtizedek óta a mezőgazdasági korporáció művelt. Szerintük veszélybe került a korporáció dolgozóinak egzisztenciája, ezért a birtokháborítás megszüntetését követelték.

Milan Pajtašev bíró megindokolásában kihangsúlyozta, hogy a határozat a tárgyaláson megállapított tények alapján született meg. Megállapítást nyert az, hogy korábban a felperes birtokában, de nem a tulajdonában volt a vitás földterület. Tekintettel arra, hogy a mezőgazdasági földterületről szóló törvény értelmében kötelesek voltak azt átadni a mezőgazdasági minisztériumnak, így a kérdéses földek bérbeadása nem volt jogellenes. A határozatot meg lehet fellebbezni, de annak következményei azonnali hatállyal életbe lépnek.

Ezzel azonban nyilván nem ért véget a földterület körüli huzavona, mivel a PKB dolgozói az elmúlt hónapokban háromszor is megakadályozták a csentai gazdákat abban, hogy bemenjenek a bérbe vett földekre. A földeket csaknem hat évtizeden keresztül a PKB művelte meg, ezért úgy gondolják, hogy továbbra is őket illeti meg ez a jog. Az állami tulajdonban levő földterület azonban nemrég, minisztériumi döntéssel visszakerült Nagybecskerek fennhatósága alá. Az önkormányzat által megtartott két versenypályázaton pedig a földeket a helybeli gazdák vették bérbe. Az eljáráson nem vett részt a PKB, azt állítva, hogy az állam annak idején szerződést kötött a korporációval, amellyel a föld bekerült a PKB vagyonába, és ez alapján őket illeti meg. Azt is hangoztatják, hogy az 5000 hektárnyi surčini földjük eladása után (az arab Al Dahra cégnek) veszélybe került dolgozóik egzisztenciája. Többször is demonstrálták, hogy nem hajlandók lemondani a földekről.

A versenypályázaton részt vevő gazdák szerint viszont a dolog egyértelmű, hiszen már a bérleti szerződéseket is aláírták, és követelik, hogy tegyék számukra lehetővé, hogy megkezdjék a tavaszi munkálatokat. Ha ez nem történik meg, abból az derül majd ki, hogy a nagybecskereki önkormányzat becsapta őket. Szerintük a PKB már 2006 óta törvénytelen módon bitorolta a kérdéses parcellákat.

A napokban állást foglalt Goran Knežević mezőgazdasági miniszter is, aki szerint legális eljárásban adták bérbe a földeket. Ugyanakkor a szerb állam nem ajándékozhatta az állami tulajdonban levő földet a PKB-nak. Szerinte a korporáció vezetésének inkább arra a kérdésre kell(ene) választ adnia, hogy miért nem vettek részt a legálisan meghirdetett versenypályázaton, amelyről időben tájékoztatták őket.