2024. március 28., csütörtök

A kisemmizettek felvonulása

Tegnap tiltakozó felvonulást tartottak Nagybecskerek főutcáján a tönkrement vállalatok dolgozói. A megmozdulást a Közszolgálati Dolgozók Független Szakszervezetének és a Munkanélküliek Független Egyesületének szervezésében tartották meg, de csatlakoztak hozzájuk a helybeli nyugdíjasok is. A Dr. Zoran Đindić téren, a Vajdasági Bank előtt gyülekeztek, majd végigvonulva a város főutcáján megálltak a városháza előtti téren. Képviselőik az önkormányzatban átadták követeléseiket, majd a nagybecskereki bíróság elé vonultak. A felvonulók között voltak a Jugoremedija gyógyszergyár, a Šinvoz, a Minel-Fepo, a Begej hajógyár és más tönkrement vállalat dolgozói.

Ranko Hrnjaz, a Közszolgálati Dolgozók Független Szakszervezetének alelnöke szerint a jelenlegi hatalom 11 hónappal ezelőtti ígéreteiből semmi nem valósult meg. Akkor mindenki a szociális igazságra és a párbeszédre esküdözött, de ez csupán ígéret maradt Nagybecskereken és az országban is. Vannak nyugdíjasok, akiknek vízre sem telik, közben mások gazdagodnak.

– A dolgozóknak túlélésre sem futja, rendszertelenül kapják a béreket, miközben folyamatosan felmondással fenyegetik őket. A csődbe jutott vállalatok egykori dolgozói pedig a jogerős bírósági ítéletek ellenére sem tudják megfizettetni elmaradt járandóságukat. Másrészt viszont a bírósági végrehajtók írják össze azoknak a vagyonát, akik nem bírják kifizetni a villanyáramot vagy a gázszámlát. Szép és jó, hogy a szerbiai hatalom harcot indított a korrupció ellen, és hogy letartóztatta Miroslav Miškovićot, de minden városnak megvan a maga néhány Miškovića – mondta Ranko Hrnjaz, aki szerint Nagybecskereken ez ügyben semmit nem tettek.

Arra is emlékeztetett, hogy Nagybecskereken csak az elmúlt néhány hónapban négy-öt vállalatot számoltak fel és 77 csődeljárás van folyamatban. Ugyanakkor mindenki hallgat, mintha minden a legnagyobb rendben volna.

– Kérjük a helyi önkormányzattól, hogy hasson oda, hogy ne kapcsolják le a villanyhálózatról azokat, akiknek meg nem fizetett kinnlevősége van, és hogy írják le a kamatokat, és ne fizettessék meg velünk a visszakapcsolást. Mert az államnak jóval nagyobb tartozása van irántunk, mint amennyivel mi tartozunk másoknak. Minket lekapcsolnak a villanyhálózatról kilenc-tízezer dináros tartozás miatt, miközben nekünk milliós kinnlevőségünk van – mondta Slavinka Despotov, aki szerint végső ideje, hogy az állam kártalanítsa a kisemmizett dolgozókat.

A gond az, hogy a csődbe jutott vállalatok dolgozóinak többsége ötven év körüli, az új ipari létesítményekben pedig főként 30 év alatti munkaerőt keresnek. Huszonöt-harminc szolgálati év után a legtöbbjük évek óta a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat hivatalának a listáján van, és jobbik esetben házastársa fizetéséből tengődik. A probléma még nagyobb, ha ezekben a családokban gyerekek is vannak.

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának kimutatása szerint Közép-Bánátban több mint húszezer munkanélkülit tartanak számon. És még mindig nem látni az elbocsátások végét.