2024. március 29., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Kényelmes helyzetben a Real, bizakodhat a Borussia

A BL-negyeddöntő szerda esti első meccsein a vártnak megfelelő eredmények születtek. A Real Madrid 3:0-ra nyert a Galatasaray ellen, és fél lábbal már az elődöntőben van, hiszen akármennyire félelmetes is a török stadionok hangulata, világszenzáció lenne, ha innen fordítani tudna a visszavágón a Galata. Málagában nem született gól, ami a vendég Borussia Dortmundnak kedvez sokkal inkább, hiszen ők egy hazai győzelemmel szintén ott lehetnek a legjobb négy között – habár előnyére válhat a Málagának, hogy ellenfele nem szerzett gólt idegenben, a visszavágón egy döntetlen (kivéve a gól nélkülit, amely hosszabbítást eredményezne) az ő továbbjutásukat jelentheti…

Madridban régi ismerősök találkoztak egymással, elvégre a Galatasaray mezében pályára lépő Wesley Sneijderrel az Internél, Didier Drogbával pedig a Chelsea-nél dolgozott együtt a Real Madridot irányító José Mourinho. Az este több örömöt tartogatott a tréner számára, ugyanis játékosai felülkerekedtek a BL kieséses szakaszára jócskán bevásároló ellenfelükön. Cristiano Ronaldo szerezte az első gólt a 9. percben – ezzel ismét egyedül vezeti a BL góllövőlistáját 9 találattal. Még az első félóra letelte előtt gólt lőtt Karim Benzema is, 2:0-ra alakítva az eredményt. A 3. találat a 73. percben született, akkor Gonzalo Higuaín volt eredményes.

A törökök két tizenegyesgyanús szituáció miatt neheztelhetnek a norvég Svein Oddvar Moen játékvezetőre, aki ráadásul a második esetnél színészkedés címszó alatt sárga lappal „jutalmazta” Burak Yilmazt, így a törökök 8 BL-gólnál járó csatára nem lehet ott a visszavágón.

Mourinho szerint több gólt is lőhettek volna: „Komolyan játszottunk, mindent beleadtunk. A spanyol sajtó nem tisztelte a Galatasarayt, de mi nem estünk ebbe a hibába. Tudjuk, hogy fantasztikus a török csapat, remek támadói vannak. Sokkal jobbak voltunk védekezésben, mint támadásban, és bár jól játszottunk, de több gólt is lőhettünk volna. A támadó harmadban túl sok labdát veszítettünk, sok fontos passzt elrontottunk, de a védelmet jól megszerveztük. Ha Isztambulban is betalálunk, ötöt kellene lőniük a törököknek, azaz ez az eredmény remek.”

Málagában nem kötött ki egyetlen próbálkozás sem a kapukban, és ennek talán a hazaiak örülhetnek jobban, elvégre a Borussia több lehetőséget teremtett, csak Mario Götze előtt adódott három nagy gólszerzési alkalom, de egyikkel sem élt, ahogy Robert Lewandowski is többször döntött rosszul, vagy el sem találta a labdát ígéretes helyzetben.

Jürgen Klopp, a dortmundi csapat edzője úgy fogalmazott a meccs után, hogy ismerik a továbbjutás receptjét: „Együtt tudok élni a gól nélküli döntetlennel. Jól játszottunk, egy jól felkészült ellenfél ellen, bár a befejezéseknél lehettünk volna pontosabbak is. No de majd legközelebb! Ha csak egyszer is betaláltunk volna, megtört volna az ellenfél. Tudjuk azonban, mit kell tennünk a visszavágón a győzelemért.” A Bundesligát, így az ellenfelet is nagyon jól ismerő Roque Santa Cruz szerint a legfontosabb, hogy nem kaptak gólt: „Még hátravan 90 perc a párharcból, ebből a szempontból fontosabb volt, hogy ne kapjunk gólt, mint az, hogy rúgjunk egyet. Azt hiszem, még minden lehetséges.”