2024. április 25., csütörtök

Sterbik remekelt, Szerbia Grazban veszített

A 2012-es Európa-bajnokságon megszerzett ezüstérem óta nem úgy mennek a dolgok a szerb férfikézilabdában, ahogy azt sokan várták. Az olimpián Veselin Vuković csapatának a csoportból sem sikerült továbbjutnia, a spanyolországi Eb-n a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, a 2014-es dániai Eb selejtezőjének 7. csoportjában pedig két győzelem – Oroszország és Bosznia-Hercegovina – után a harmadik fordulóban Grazban 31:28-ra veszítettek a vendéglátó Ausztria ellen. A szerb válogatott a félidőben még egy góllal vezetett, a második játékrészre azonban elfogyott az erő, s a Szilágyi Viktor vezette osztrákok megérdemelt győzelmet arattak. Szerbia vasárnap 18 órakor Nagybecskereken fogadja Ausztriát.

– Bízunk abban, hogy Szerbiában jobban játszunk majd. Mindent megteszünk majd, hogy visszavágjunk az osztrákoknak – mondta Momir Ilić, aki 12 góllal a vendégegyüttes legjobbja volt. Érdekesség, hogy a világbajnokság után Ilić jelezte, ha a válogatott kijut a dániai Eb-re, biztosan nem fog pályára lépni, mert egy kicsit pihenni szeretne, de a selejtezőkben, ha kell, akkor segít a csapatnak.

Az osztrák válogatottban a csapatkapitány Szilágyi és Robert Weber volt a legeredményesebb: mindketten nyolc gólt lőttek.

– Fantasztikus győzelmet arattunk, amiben sokan nem hittek a mérkőzés előtt. Tapasztalt csapatunk van, amely a második félidőben többször is elkapta a fonalat, s ezt sikerült kihasználnunk, hogy megnyerjük a találkozót. Szerbia a második félidőben már nem a csapatjátékra figyelt, hanem az egyéni megmozdulásokat helyezte előtérbe, amit sikerült megbüntetnünk. A vasárnapi mérkőzésen nehéz dolgunk lesz, mivel a szurkolók támogatását élvező szerb csapat igyekszik majd visszavágni a vereségért. Ennek ellenére Szerbiában is szeretnénk begyűjteni a két pontot – mondta Szilágyi.

Az 1. csoportban Spanyolország idegenben nyert 24:17-re Macedónia ellen, és csodának kell történnie, hogy ne szerezze meg a csoport első vagy második helyét. A Marca és a többi külföldi lap beszámolója szerint is Sterbik Árpád volt a mérkőzés legjobbja: az adai származású kapus több bravúrt is bemutatott a találkozón, amelynek első félidejében csak 7 gólt kapott. A 2. csoportban Montenegró – a csehek után – Izraelt is egy góllal győzte le, s mivel korábban Németországban is nyert, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a csoportot. A 6. csoportban Izland kisebb meglepetésre Mariborban 29:28-ra nyert a világbajnoki negyedik helyezett Szlovénia ellen, főként Sigurdsonnak köszönhetően, aki kilenc gólt lőtt. A 4. csoportban a Magyarország–Horvátország mérkőzés lapzárta után ért véget.