2024. április 19., péntek

„Jelen akarunk lenni a fővárosban”

Pásztor István: Az irigység vagy a rossz helyzetfelismerés beszél azokból, akik belgrádi szervezete miatt bírálják a VMSZ-t

A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi helyi szervezete 2011. november végén alakult meg. Az eddigiekben a belgrádi óvárosi község helyiségeit használták üléseik és az általuk szervezett lakossági fórumok megtartására. A párt fővárosi szervezetének Slavija térhez közeli új irodáját tegnap adták át ünnepélyesen Pásztor István pártelnök, Nebojša Marjanović helyi szervezeti elnök jelenlétében, továbbá Nikowitz Oszkárnak, Magyarország belgrádi nagykövetének és a párt köztársasági parlamenti képviselőinek a részvételével.

– Mostantól még aktívabbak lehetünk, habár az eddigi munkákra sem lehet sok panasz. Nagyon sok fórumot szerveztünk az elmúlt másfél évben, meg kívántuk mutatni, hogy Belgrádban igenis nagy érdeklődés van pártunk, politikánk iránt – fogalmazott nyilatkozatában Nebojša Marjanović.

Mint mondta, Belgrádban mintegy két és fél ezer magyar él, a párt fővárosi helyi szervezetének azonban többségében szerb tagjai vannak. Kezdetben mintegy tíz tagot számláltak, mára ez a szám negyven fölé emelkedett. Most már saját helyiséggel rendelkezik a párt, így ezentúl bármikor bárki eljöhet és jelentkezhet – közölte Marjanović. Hozzátette, hogy még több tartalmat kívánnak felkínálni az érdeklődők számára, s a fórumok mellett könyvestek, zenés estek, s más művelődési programok szervezését is tervezik.

– A magyarok és szerbek közötti szoros kapcsolatokra szeretnénk minél sikeresebben rámutatni. A két nép közötti barátság érdekeit kívánjuk szolgálni, mely nem kap elegendő teret a médiában, a közvéleményben – húzta alá a helyi szervezet elnöke.

A párt tagságának nagy részét, mint mondta, nemkormányzati szervezetek képviselői képezik, akik korábban a szerb–magyar kapcsolatok ápolásával foglalkoztak. Közülük sokan viszont egyszerűen csalódtak a legerősebb politikai opciókban, s a VMSZ-ben látják azokat az értékeket, amelyeket maguk is képviselni szeretnének. A választási politikával kapcsolatban elmondta, hogy továbbra sem kívánnak élni a pozitív diszkrimináció lehetőségeivel Belgrádban, vagyis a pártra a szavazás során vonatkozni fog az ötszázalékos parlamenti küszöb elve.

Az irodahelyiség átadása során Pásztor István közölte, hogy ez a 23. irodája a pártnak, s az első olyan iroda, amelyik Vajdaságon kívül helyezkedik el.

– A VMSZ-nek van egy határozott ambíciója: a belgrádi és szerbiai politikai színtér fontos szereplője kíván lenni. Nem fogunk tudni nagy szereplő lenni, hisz egy kis közösség pártja vagyunk, de ettől függetlenül fontosnak tartom, hogy folyamatosan jelen legyünk Belgrádban. Meg tudjuk mi fogalmazni magyarul, egymás között az érdekeinket, de ezeknek az érdekeknek az érvényesítéséhez itt kell a csatákat megvívni – hangsúlyozta a pártelnök.

Ezeknek a csatáknak a megvívása, tette hozzá, nem csupán a köztársasági képviselőházban történik, hanem olyan rendezvényeken és beszélgetéseken, ahol az elképzeléseket, meggyőződéseket és információkat meg lehet egymással osztani.

– A belgrádi szervezet megalapítása miatti kritikák az elmúlt hónapokban, úgy vettem észre, elhalványultak. Nem tudom mi történik majd most, az iroda megnyitásakor, de az a véleményem, hogy ha lesznek is ilyen kritikák, azokat valószínűleg az irigység és a nem megfelelő helyzetfelismerés diktálja. Nem lehet úgy kisebbségi érdeket érvényesíteni, hogy kizárólag egymással kommunikálva cselekszünk. Csak úgy érhetünk el eredményeket, ha a többségi nemzettel együttműködve, viaskodva, azt győzködve, s azon belül partnereket találva politizálunk – mondta el újságírói kérdésre válaszolva Pásztor.

Véleményének adott hangot, hogy az új iroda e tekintetben egy biztos pontot jelent majd a jövőben. Pásztor beszédében elsősorban azoknak az előítéleteknek a legyőzését hangsúlyozta, amelyek szerint egy kisebbségi párt csakis kisebbségi kérdésekkel foglalkozhat. Mint mondta, a VMSZ-nek véleménye, kérdései, megoldásai vannak a nemzeti közösség határain túllépő problémákat illetően is, s ezért rendkívüli jelentőségű ambíciónak nevezte, hogy a párt Belgrádban, az ottani közéletben is jelen kíván lenni.