2024. április 19., péntek

Ólommal szennyezett szerbiai búza Macedóniában

Azt egyelőre nem tudni, mekkora búzamennyiségről van szó, Macedóniába öt szállítmányban összesen 330.220 kilogramm búza érkezett Szerbiából

Ötből három Szerbiából importált búzamintában a megengedettnél nagyobb ólomfertőzöttséget mutatott ki egy macedóniai elemzés, több mint egy hónappal ezelőtt. Ezt az információt a szkopljei élelmiszeripari és állategészségügyi ügynökség is megerősítette.

Azt egyelőre nem tudni, mekkora búzamennyiségről van szó, mindenesetre Macedóniába öt szállítmányban összesen 330.220 kilogramm búza érkezett Szerbiából. Már februárban, a szállítmány megérkezése után a minőségellenőrök megállapították, hogy a búza a megengedettnél nagyobb értékben tartalmaz ólmot.

„Az élelmiszeripari és állategészségügyi ügynökség rendes ellenőrzése során három Szerbiából származó búzaszállítmány esetében a nehézfémeknek a megengedettnél nagyobb koncentrációját mérték. Az eredményt a mélyebb elemzés is megerősítette, ezért a szállítmányok felügyelet alatt vannak, nem kerültek forgalomba” mondta Dejan Runtevski az ügynökség igazgatója.

A szóban forgó búzát visszaküldik Szerbiába vagy pedig megsemmisítik, esetleg rendeltetését másítják meg és állati takarmányként használják majd fel.

Az ügynökség bejelentését követően a macedón lisztgyártók azonnal követelték a szerbiai eredetű liszt kivizsgálását is.

„Ha a búza szennyezett, logikus, hogy a nehézfémek megnövekedett koncentrációja jelen van a behozott lisztben is” mondta Nikolčo Đorđijev a macedón gazdasági kamara malomipari csoportjának elnöke.

Ez egyébként nem az első alkalom, hogy Macedóniába nehézfémmel szennyezett búza kerül. Tavaly 20 tonna Ukrajnából származó kenyérgabona végezte állati takarmányként. A bitolji importőr, aki nem várta meg az elemzés végeredményét és forgalomba bocsátotta a búzát, 5000 eurós büntetést kapott.