2024. március 29., péntek

Száznegyvenezer eurós havi bér – Szerbiában!

A gazdasági válság tombolása ellenére még mindig megéri közgazdásznak lenni, mindannak ellenére, hogy eddig egyetlen közgazdasági csodamegoldás sem vált be. A válság már évek óta „lecövekelt” Európában, ki sem lehet mozdítani a kontinensről. De lehet, hogy éppen ezért nőtt meg ennyire a közgazdászok értéke, hiszen ki más menthetné meg Európát a krízis fojtogató árnyékától, ha nem azok, akik beletaszították a bajba: a közgazdászok, a bankárok, a populista politikusok... Ez ősi törvényszerűség, és amióta a világ világ, így van. A gyújtogatók a legjobb tűzoltók, a rablók pedig a leghatékonyabb bűnüldözők.

Nyilván ez a kifordított logika lehet a magyarázata az átlagember számára nehezen érthető ténynek, hogy közismerten ma is a bankárok markát üti a legtöbb pénz fizetés, osztalék, jutalék formájában. Bár az is közismert – igaz, csak a gondolkodás kerülőútjait nem ismerő, józan parasztlogikával ítélkező ember számára –, hogy a felelőtlen bankok és a még felelőtlenebb bankárok voltak az évek óta gyűrűző, próteuszi módon mindig újabbnál újabb alakot öltő pénzügyi és gazdasági válság elindítói 2008-ban. Vagy akkor, amikor a szilárd pénzügyi és politikai biztosítékok nélkül létrehozták a világpénznek szánt új európai valutát, az eurót.

Ami a fizetéseket illeti, úgy tűnik, a bankárok mellett a közgazdászoknak sincs okuk panaszra, főként, ha ennek a szép nevű, de illékony, nehezen megfogható tudománynak a tudora egy bankban helyezkedett el. Így van ez világszerte, és Szerbiában is. Ezt támasztják alá a szerb adóhivatal 2012-re szóló adatai, melyek szerint a legmagasabb jövedelmű szerbiai polgár, egy belgrádi illetékességű okleveles közgazdász 180 millió dinárt keresett. Átszámítva, ez az összeg havi 140 ezer eurónak, 360 szerbiai átlagfizetésnek felel meg, vagyis havonta 30 év szerbiai átlagbérét vitte haza.

Az adóhivatal természetesen nem közölt nevet. Goran Nikolić közgazdász szerint nyilván bankban dolgozhat az illető, aki kiváló üzleti eredményeiért hatalmas jutalékban részesülhetett. Így már összeáll a kép: a jól fizetett közgazdász valószínűleg egy nagyra értékelt bankár.

Ugyanazon a héten közölte a média azt a hírt is, hogy Bela Palanka község vezetősége úgy döntött, egyszeri, 5000 dináros segélyben részesíti a tönkrement Femid 24 dolgozóját. A munkások legutóbb 2011 decemberében kaptak fizetést. Fejenként ötvenhat dinárt – nem tévedés! – ütötte a markukat.

Ebből is jól látszik, hogy a lehetséges lehetetlenségek országában élünk.