2024. április 19., péntek

Minden világelső egy csarnokban

Egyetlen húzással dől el ma, közép-európai idő szerint 20 óra után, hogy milyen sorrendben tartják meg péntektől vasárnapig az Idaho állambeli Boise-ban a Davis-kupa negyeddöntője USA–Szerbia párharcának egyéni meccseit. Előre tudott ugyanis, hogy szombaton a párosok lépnek fel, vasárnap pedig Sam Querrey Novak Đokovićtyal, John Isner pedig Viktor Troickival mérkőzik. Amikor ma kihúzzák az első nevet, megtudjuk, hogy a találkozót Isner és Đoković vagy pedig Querrey és Troicki nyitják. Mindez, persze, csak akkor érvényes, ha az utolsó pillanatban nem történik csere az egyik vagy mindkét válogatottban, az elv azonban marad, a meccset a hazaiak legmagasabban rangsoroltja a vendégek kettes számú játékosával, vagy pedig a hazai kettes a vendégek első teniszezőjével kezdi. Egyelőre még egyik kapitány sem jelezte, hogy valamilyen okból kifolyólag nem a rendelkezésre álló legjobbakat szerepelteti, s ha ez így is marad, a Taco Bell Arena nevű csarnok publikumának alkalma lesz látni az egyéni és a páros világranglista első helyezettjeit is, vagyis Novak Đokovićot és a Bryan fivéreket. Ha történetesen Đoković párosban is szerepel, az esetben, párját ritkító módon, mindhárom aktuális világelső egy időben lesz a pályán.

Időközben két női torna is folyik, a múlt éjjel pedig három szerbiai lány olyan riválisokkal mérkőzött, akik 2013-ban egyetlen meccset sem nyertek a tornák fő tábláján. Változás itt nem történt, Marta Szirotkina, Melanie Oudin és Vera Dusevina idei győzelem nélkül maradt, Ana Ivanović és Jelena Janković megerősítették helyüket a legjobb 20 között, a 19 éves Jovana Jakšić pedig újabb bravúrjával bejutott a monterreyi 2. fordulóba, a ranglistán pedig már több mint 50 hely haladást biztosított, s valószínű, hogy hétfőn már a legjobb 300 között lesz.

Az USA keleti partján levő Charlestonban Jelena Janković három játszmás maratoniban győzte le pályafutása során először a 21 éves Melanie Oudint. A mérkőzés úgy alakult, hogy minden játszmát az a fél nyerte, aki elsőnek jutott break-előnyhöz. Az elsőben Jelena húzott el 3:1-re, Oudin egyenlített, a hajrában azonban ismét a szerb kerekedett felül. A másodikban Oudin 5:2-re is vezetett, Jelena 5:5-re tért vissza, de 5:6-nál leadta az adogatást. A harmadik játékrészben Janković újra 3:1-re vezetett, de ezután már nem engedett meglepetést, bejutott a 2. fordulóba, amelyben a 19 éves francia Caroline Garcia lesz az ellenfele, akit tavaly Kuala Lumpurban legyőzött három meglehetősen kemény játszmában.

A Csendes óceán pártján fekvő mexikói Monterrey-ben Ana Ivanović játékot sem engedélyezett Szirotkinának, s 2. fordulóban a címvédő magyar Babos Tímeával találkozik. Mivel mindketten szolid formában vannak, első meccsük színvonalas lehetne. Jovana Jakšić, mint kilátásba is helyeztük, nem illetődött meg Dusevina láttán. Szépen küzdött, pályafutása első WTA-győzelmét könyvelte el, s gondterheltség nélkül állhat ki a kimondottan esélyes orosz Marija Kirilenko ellen.

Történt néhány vaskos meglepetés is. Marion Bartoli az amerikai Coco Vandeweghetől szenvedett vereséget, amerikai házi rangadón Bethanie Mattek nyert az Australian Open elődöntőse, Sloane Stephens ellen, a német Mona Barthel pedig, miután kihagyott négy játszmalabdát, az amerikai Jessica Pegulától veszített, aki így a nyolcaddöntőben a Janković–Garcia-meccs győztesét várja.